Corupție în învățământul românesc: Profesor universitar din Brașov, suspectat de luare de mită de la studenți

Publicat: 04 iul. 2024, 21:03, de Cristina Cohuț, în Educație , ? cititori
Corupție în învățământul românesc: Profesor universitar din Brașov, suspectat de luare de mită de la studenți
Foto: pixabay

Mascații au efectuat descinderi în peste 20 de locații din București și în alte 10 județe din România într-un dosar de corupție legat de susținerea unor examene universitare.

Conform unui comunicat de presă emis de Direcția Generală Anticorupție – SJA Brașov, au fost executate 20 de mandate de percheziție domiciliară în București și în 10 județe din țară. Suspecții sunt acuzați că ar fi orchestrat un sistem prin care erau obținute note mari la examenele de licență din cadrul unei facultăți din Brașov.

Descinderi ale mascaților în 20 de locații din București și din țară

”Ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciul Judeţean Anticorupţie Braşov, împreună cu colegi din cadrul structurilor DGA din alte 9 judeţe şi Structura Centrală, au pus în executare 20 de mandate de percheziţie domiciliară/vehicule/corporale, la adrese de pe raza municipiului Bucureşti şi a zece judeţe (Alba, Buzău, Dâmboviţa, Constanţa, Covasna, Harghita, Prahova, Galaţi, Vrancea şi Giurgiu).

Cercetările sunt făcute într-o cauză penală privind săvârşirea unor fapte de corupţie în legătură cu susţinerea unor examene universitare/examene de licenţă la o universitate privată din municipiul Braşov”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, mai mulți studenți ai respectivei facultăți au oferit, în anul universitar 2023-2024, diverse sume de bani unui profesor pentru a obține promovarea la examenele din cursul anului sau la examenul de licență. Un număr de 15 persoane au fost aduse la audieri și vor trebui să răspundă pentru acuzațiile aduse în fața Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

În cadrul dosarului penal se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. În cauză, se beneficiază de sprijin din partea Serviciilor Judeţene Anticorupţie Alba, Buzău, Dâmboviţa, Constanţa, Covasna, Harghita, Prahova, Galaţi, Vrancea şi Structura centrală, precum şi a Brigăzii Operaţiuni Speciale Braşov, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov”, mai transmit anchetatorii, conform Agerpres.

Un inspector școlar din Constanța a fost condamnat la închisoare

Corupția în sistemul educațional din România continuă să fie o problemă gravă în țara noastră. Recent, Tribunalul Constanța a aprobat un acord de recunoaștere a vinovăției în cazul inspectorului școlar Iulia Cristina Cabrancea, care a primit o sentință de 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Aceasta a fost condamnată inițial la 2 ani de închisoare cu suspendare într-un alt caz, iar acum pedepsele au fost contopite. Incidentul a pornit atunci când un învățător a denunțat-o pe Cabrancea, acuzând-o că a cerut mită în schimbul ajutorului pentru ca soția sa să obțină o notă mare la un concurs județean pentru posturi în învățământ.

Inspectorul școlar a promis învățătorului că o va ajuta pe soția sa, primind în schimb o pungă de cadouri ce includea cafea, bomboane, 200 de euro, 15 kilograme de brânză și un pește-crap. Cu toate acestea, mare a mai fost supărarea învățătorului când a văzut că soția sa a obținut doar nota 4 la examen.

Într-un sondaj din 2007, s-a constatat că 7% dintre profesorii din învățământul superior au acceptat mită cel puțin o dată în viață, în timp ce 20% dintre studenți spun că profesorii sau angajați ai facultății le-au cerut să le ofere cadouri, bani sau alte favoruri. Acest fenomen pătează din ce în ce mai mult imaginea României, fiind portretizată ca una dintre cele mai corupte țări din Europa.

Estimările arată că prejudiciul cauzat de actele de corupție în România ajunge între 8 și 11 miliarde de dolari anual, echivalent cu aproximativ 7% din PIB-ul național.