Covid-19: Agenția Europeană pentru Medicamente a început evaluarea antiviralului Paxlovid de la Pfizer

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a demarat evaluarea cererii Pfizer Europa de autorizare condiționată de punere pe piață a medicamentului antiviral Paxlovid, administrat pe cale orală, transmite Agenția Național a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR).

”Cererea este pentru tratamentul bolii COVID-19, formă ușoară până la moderată, la adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste, cu o greutate corporală de minimum 40 kg, care prezintă risc crescut de progresie la o formă severă a COVID-19”, se precizează în comunicatul ANMDMR.

EMA evaluaează beneficiile și riscurile acestui tratament în ritm accelerat. Dacă datele transmise sunt suficient de solide este posibil ca EMA să formuleze o opinie în termen de câteva săptămâni.

EMA va colabora îndeaproape cu Comisia Europeană pentru a accelera procedura în vederea acordării unei autorizări condiționate de punere pe piață validă în toate Statele Membre ale UE și SEE.

Ce este și cum se așteaptă să acționeze

Paxlovid este un medicament antiviral, administrat pe cale orală, care reduce capacitatea SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19) de a se multiplica în organism. Substanța activă PF-07321332 blochează activitatea unei enzime necesare virusului în vederea multiplicării. Paxlovid conține, de asemenea, o doză scăzută de ritonavir (un inhibitor de protează), care încetinește descompunerea PF-07321332, permițându-i să rămână în organism o perioadă mai îndelungată, în cantități care afectează virusul. Este de așteptat ca medicamentul să reducă riscul de spitalizare la pacienții cu COVID-19, explică ANMDMR.

Mai multe țări, printre care Marea Britanie, Germania, Statele Unite, Israel și altele, au făcut deja comandă pentru achiziționarea medicamentului. Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că face demersuri pentru a aduce în România acest antiviral  împotriva COVID-19, produs de Pfizer și aprobat de FDA (Agenția pentru Medicamente din Statele Unite).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...