Covid-19: Cea mai puternică scădere a speranței de viață după al doilea Război Mondial

Publicat: 02 oct. 2021, 16:20, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Covid-19: Cea mai puternică scădere a speranței de viață după al doilea Război Mondial

Pandemia Covid-19 a provocat, la nivel global, cea mai puternică scădere a speranței de viață, după al doilea Război Mondial, este concluzia unui studiu recent al Universității Oxford.

În 2020, speranța de viață a scăzut cu peste șase luni, comparativ cu anul 2019, în 22 din 29 de țări analizate de acest studiu. Scăderile cele mai importante sunt observate la bărbații din Statele Unite și Lituania , unde aceștia au pierdut  2,2 ani și, respectiv 1,7 an speranță de viață. Reducerea speranței de viață cu peste un an s-a înregistrat în 11 țări în cazul bărbaților și în opt țări, în cazul femeilor, subliniază Jose Manuel Aburto, principalul autor al studiului, citat de FuturaSante.

Faptul că rezultatele noastre evidențiază acest impact major asociat în mod direct cu pandemia de Covid-19 arată dimensiunea șocului pentru numeroase țări, avertizează dr. Ridhi Kashyap, coautor la acest studiu.

Mortalitatea provocată de Covid-19 este mai mare în cazul bărbaților comparativ cu femeile, în special la persoanele cu vârste de peste 60 de ani, care au făcut forme grave. Or, tocmai la aceste grupe de vârstă se înregistrase, anterior pandemiei, o ameliorare a speranței de viață.

Excepție fac Statele Unite, unde creșterea mortalității la persoane sub 60 de ani a contribuit într-o mai mare măsură la declinul speranței de viață, explică Jose Manuel Abruto. Acest fenomen este pus pe seama comorbidităților prezente la aceste grupe de vârstă (diabet, obezitate etc.).

Care sunt țările care au scăpat

Studiul mai arată că sunt și țări care au scăpat de acest bilanț trist: femeile din Finlanda, ambele sexe în Danemarca și Norvegia, unde speranța de viață continuă să progreseze și în 2020.

În prezent, se estimează că, în lume, peste 4,7 milioane de persoane au decedat de Covid-19, dintre care 1,8 milioane în 2020, comparativ  cu gripa sezonieră care provoacă, anual, între 290.000 și 650.000 de decese (potrivit OMS).

Un alt studiu, efectuat în luna aprilie anul acesta în Franța , a calculat impactul Covid-19 în 65 de țări și a constat o creștere a mortalității (în 2020 comparativ cu 2019) cu 51,6% în America de Sud, cu 23,2% în America de Nord și cu 17,8% în Europa.

De asemenea un studiu publicat în revista Nature, în luna februarie 2021, sublinia că pandemia Covid-19 a contribuit la pierderea a 20,5 milioane de ani de viață pentru umanitate. Evident rămâne de aflat cât timp ne va trebui pentru a recupera anii pierduți.