Covid: Masca FFP2 devine obligatorie în mai multe țări europene

Publicat: 29 dec. 2021, 07:00, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Covid: Masca FFP2 devine obligatorie în mai multe țări europene
covid-19

Masca FFP2 devine încet, încet o tendință predominantă în Europa în lupta contra variantei Omicron a coronavirusului Sars-CoV-2, mai contagioasă și mai transmisibilă comparativ cu Delta, transmite AFP.

Masca FFP2 este compusă din masca facială și un dispozitiv de filtrare, cu o capacitate de filtrare de 94% a particulelor de 0,6 micrometri. Or, eficacitatea unei măști contra coronavirusului depinde de capacitatea de filtrare și de ajustarea ei pe conturul feței celui care o poartă. Masca numită chirurgicală filtrează (95 până la 98% din particulele de 3 micrometri potrivit tipului). Ea are dezavantajul că nu se pliază pe conturul feței.

Un alt avantaj al măștii FFP2: protecția oferită poate fi asigurată cel mult opt ore, față de maximum patru ore, în cazul măștii chirurgicale.

În Italia, masca FFP2 este obligatorie la teatru, cinema, muzeu și în transportul public. La fel și în Austria, acest tip de mască este obligatorie în toate spațiile închise.

Franța anunță adaptarea și sporirea producției de măști FFP2, mai ales că cererea crește, inclusiv din partea spitalelor.