Crește producția de muniție de război în România. Ministrul Economiei: Va deveni un hub de furnizare pentru toate țările NATO

Publicat: 21 feb. 2023, 08:16, de Mariana Olteanu, în ECONOMIE , ? cititori
Crește producția de muniție de război în România. Ministrul Economiei: Va deveni un hub de furnizare pentru toate țările NATO
Florin Spataru

Romania crește producția de muniție de război. Anunțul a fost făcut de Ministrul Economiei, Florin Spătaru, care a dat detalii despre planurile României privind producerea de mai multă muniție de război.

Pentru ca România să crească capacitatea de producție de muniție, Romarm, compania de stats pecializată în producția de muniție și armament, se pregătește de redeschiderea unor capacități de producție, aflate în conservare, dar și de înființarea unei fabrici de pulberi.

”România a început să investească de aproape un an în retehnologizare, dezvoltare de noi capacități de producție, în special în fabricile de producție a muniției. Toate companiile subordonate Romarm care produc muniție au bugete substanțiale în retehnologizare. Următoarea etapă este securizarea producției de pulberi”, a declarat Florin Spătaru pentru Antena 3.

Potrivit ministrului economiei, Florin Spătaru, există planuri de creștere a producției de muniție pentru toate companiile din România, în condițiile în care ”stocurile de muniție pentru România, dar și pentru celelalte țări NATO se diminuau”.

”Atât pentru muniția de calibru mic, cât pentru muniția de calibru mare am aprobat planurile investiționale. Urmează să omologăm muniția necesară pentru MApN, pe capabilitățile de apărare pe care ministerul le achiziționează. Păstrăm în continuare capacitatea de producție de muniție non NATO și, în același timp, dezvoltăm aceleași capacități de producție prin achiziția de echipamente, dar și omologări pentru muniția NATO, care va intra stocurile MApN”, a mai declarat Spătaru.

România va crește capacitatea de producție a muniției ”de 3-4 ori”.

”Vorbim de uzina de la Cugir, de Sadu, de Tohani, de Plopeni, vorbim de Dragomirești. Toate aceste investiții vor face ca România să devină un hub de furnizare pentru toate țările NATO și alte țări europene. Repunem în funcțiune și capabilități pe care le-am avut, din lipsa comenzilor nu au mai fost utilizate, dar acum împreună cu Centrul de Cercetare Dezvoltare de la Romarm le repunem în funcțiune.”

Față de anul trecut, cifra de afaceri a Romarm a crescut ”de două până la trei ori”.

”Ăsta este obiectivul. Pentru asta, unele dintre companiile din subordinea Romarm au depus deja la Ministerul Educației proiecte pentru crearea acelor campusuri pentru învățământul dual. Din discuțiile cu reprezentanții sindicatelor și reprezentanții companiilor din industria de apărare am încurajat dezvoltarea acestor consorții, pentru a atrage în primul rând tineri și a putea dezvolta acest capital uman de care avem nevoie”, a adăugat Spătaru.