Ministrul Florin Spătaru va da explicații pentru comportamentul ilegal și abuziv al protejatului lui Bădălău de la Protecția Consumatorului

Publicat: 16 ian. 2023, 07:15, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Ministrul Florin Spătaru va da explicații pentru comportamentul ilegal și abuziv al protejatului lui Bădălău de la Protecția Consumatorului
Florin Spataru si Horia Constatinescu

O interpelare parlamentară adresată la începutul acestui an ministrului Economiei, Florin Spătaru, evidențiază modul birjăresc prin care Horia Constantinescu, omul susținut și garantat de Niculae Bădălău, conduce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), dar și jaful financiar pe care acesta l-a pregătit.

Vrafurile de bibliorafturi, noua găselniță a lui Horia Constantinescu

Deputatul AUR de Dolj Ringo Rămureanu a adresat la începutul acestui an ministrului Economiei, Florin Spătaru, o întrebare-interpelare extrem dură privind anumite aspecte cu iz ilegal, puse pe tapet, printr-un ordin al controversatului președinte al ANPC, Horia Constantinescu.

Interpelarea vizează „Evaluarea funcționarilor publici din Autoritatea Naționalä pentru Protecția Consumatorilor și instituțiile publice subordonate pregătită prin Ordinul Președintelui ANPC nr. 22 din 0501.2022 cu exces de putere și cheltuirea nejustificată a unor sume din bani publici” (vezi documentul în facsimil).

Prin Ordinul Președintelui ANPC nr. 22 /05.01.2023, se dispune imperativ ca până la data de 13.01.2023, ora 14, toate CRPC-urile subordonate să dispună ca fiecare comisar, funcționar public, să „pregătească documentele de control”, în câte un biblioraft; cu OPIS „conform cazierului comercial” (acești lucrători nu au cazier comercial), reclamația; controlul tematic/operativ, documentele încheiate (PVC / PVCC), chitanța, adresa eliberată de ANAF, documentele depuse de operatorii economici, tabele cu evidența zilelor de concedii de odihnă și medicale, deplasări, detașări etc., semnate de responsabilii cu resursele umane.

Aceste dosare (bibliorafturi) vor fi „verificate” în perioada 15.01.2023 (duminică) 20.01.2023 (vineri) de echipele menționate în Ordin, prin deplasarea acestora la sediul comisariatelor, pe cheltuieli de transport, cazare și diurnă pe care ANPC se angajează să le plătească din bugetul autorității publice. Aceste echipe vor avea sarcina de a „întocmi rapoarte” în urma „verificărilor”, „rapoarte care vor fi discutate în cadrul întâlnirii ce va fi organizată ulterior” (de Președintele actual al ANPC —n.n.) cu „scopul de a întocmi fișele de evaluere” a funcționarilor.

„Exercitarea dreptului de apreciere al Președintelui Autorității ANPC îmbracă forma excesului de putere”

Deputatul Ringo Dămureanu susține în interpelare că ”aceste dispoziții nu pot avea decât un caracter absolut nelegal, deoarece RAPOARTELE de evaluare se fac, în condițiile legii, de șefii ierarhici ai lucrătorilor, și nu de persoane trimise în excursie, care nu le cunosc rezultatele și dificultățile”, iar ”exercitarea dreptului de apreciere al Președintelui Autorității ANPC, prin încălcarea limitele competenței prevăzute de lege și prin încălcarea drepturilor și libertăților funcționarilor publici de conducere și de execuție din cadrul CRPC-urilor îmbracă forma excesului de putere din partea domnului Horia-Miron Constantinescu, Președintele ANPC, emitentul acestui ordin abuziv”.

„Peste 5.300 km de deplasări în afara cadrului legal”

Totodată, în interpelare se mai precizează că ”Nu au nicio competență legală de a „întocmi RAPOARTE” sau de a efectua verificări” în CRPC-uri, acestea fiind instituții cu personalitate juridicä, nesubordonate unele altora. Însumat, este vorba de peste 5.300 km de deplasări în afara cadrului legal, cel puțin 65 de nopți de cazare, cel puțin 80 de zile de diurnă, care însumate, conform legii înseamnă aproximativ 20.000 lei (echivalent 4.000 euro), la care se adaugă uzura autovehiculelor de serviciu, plătită tot din bugetul instituției publice”.

De asemenea, deputatul doljean îi cere ministrul Florin Spătaru să răspunsă la 12 întrebări privind acțiunile lui Horia Constantinescu, una fiind de a dreptul incredibilă: De ce are nevoie Secretarul general ANPC să meargă neapărat cu fosta sa subalternă de Ia Mehedinți Ia Brașov? Unde anume vor „verifica” aceștia activitatea CRPC Regiunea Centru, Ia hotelurile și pe pârtiile de Ia Poiana Brasov?”.

PUTEREA a semnalat de mai multe ori că Horia Constantinescu a trecut ANPC pe persoana sa fizică, dar și faptul că a fost flituit de primarii de pe Litoral (https://www.puterea.ro/horia-constantinescu-flituit-de-primarii-de-pe-litoral/), iar de când DNA a descins la sediul central, acesta a început să aibă palpitații mai ales după arestarea baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău (https://www.puterea.ro/presedintele-anpc-horia-constantinescu-are-palpitatii-din-motive-de-badalau/).