Creștere de 27% în primul trimestru și profit cu 78% mai mare. Ce companie și cum a reușit performanța
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/6e08f6f3f1c1c1c0b4c9fda616ad0e93.jpg)
DN Agrar Group a încheiat primul trimestru al anului 2025 cu o cifră de afaceri de 51 milioane lei, înregistrând un avans de aproximativ 27% față de aceeași perioadă din 2024. Profitul net a ajuns la 14 milioane lei, un avans de 78%, a comunicat compania.
„DN Agrar și-a continuat traiectoria ascendentă în 2025, înregistrând cea mai bună performanță trimestrială din istoria companiei, într-un context economic provocator. Abordarea noastră privind gestionarea performanței financiare se bazează pe trei piloni: investiții strategice, eficiență operațională și adaptabilitate la piață. Din perspectivă operațională, punerea în funcțiune a fermei Straja în luna martie a marcat un moment-cheie și un pas important în realizarea obiectivelor noastre pe termen lung. Cu o extindere planificată până la 1.800 de animale până la sfârșitul anului, ferma Straja stabilește un nou standard în ceea ce privește dimensiunea, eficiența și sustenabilitatea operațiunilor noastre. Din punct de vedere financiar, creșterea producției de lapte, prețurile de vânzare mai mari și optimizarea costurilor au contribuit semnificativ la rezultatele solide, EBITDA înregistrând o creștere de 44%. În linie cu strategia noastră de sustenabilitate, am realizat investiții de 20 milioane de lei în primul trimestru și am aprobat noi proiecte, inclusiv construcția celei de-a doua fabrici de compost la ferma Lacto Agrar și instalarea de panouri solare pe acoperișurile fermelor Apold, Lacto Agrar și Cut. Aceste proiecte vor crește eficiența energetică și vor susține angajamentul nostru pe termen lung față de agricultura circulară”, a declarat președintele Consiliului de Administrație și director general al Grupului, Jan Gijsbertus de Boer.
Rezultate financiare de excepție
În primul trimestru din acest an veniturile din exploatare au ajuns la 73 milioane lei, înregistrând un avans de 22%. Veniturile din producția vândută au fost de 51 milioane lei, în creștere cu 27%. Veniturile din subvenții de exploatare au urcat la 7 milioane lei, în creștere cu 18%, în principal datorită începerii activității la noua fermă DN Agrar Straja.
Cheltuielile de exploatare s-au situat la 54 milioane lei, o creștere de 12%, mică prin comparație cu dezvoltarea companiei.
Rezultatul operațional a înregistrat o creștere semnificativă, de 64%, în primul trimestru al anului 2025, la 19 milioane de lei. Activele totale au ajuns la 380 milioane lei, în creștere cu peste 5% față de finalul anului 2024. Datoriile totale înregistrate sunt de 199 milioane lei, în creștere cu 2% față de finalul anului 2024. Datoriile pe termen lung au fost de 116 milioane lei, în creștere cu 5%, față de finalul anului anterior, evoluție determinată în principal de tragerile din creditul contractat de la Exim Bank pentru proiectul fermei Straja și de noile contracte de leasing pentru echipamente agricole.
Creștere susținută de economia circulară
Din punct de vedere operațional, DN Agrar a livrat aproximativ 17 milioane de litri de lapte, un avans de aproximativ 7% a cantității de lapte livrată. Această performanță a fost susținută de creșterea efectivelor de animale care la finalul lunii martie au depășit 16.000 de capete, un avans de 11% față de aceeași perioadă a anului trecut.
În activitatea agricolă, începând cu campania 2024-2025, DN Agrar a extins aplicarea tehnologiei minimum-till și la culturile de primăvară (porumb, triticale, lucernă, grâu, orz), iar cea mai mare parte din producția obținută este folosită intern pentru hrana animalelor.
În 2025, compania estimează o creștere de 20% a cifrei de afaceri, susținută de o producție mai mare de lapte, de aproape 70 de milioane de litri, precum și de venituri noi generate din activitatea de compostare.
Cine este DN Agrar
DN Agrar Group este cel mai mare producător de lapte de vacă din România și unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața europeană. Compania a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și activează în centrul Transilvaniei, în județele Alba, Sibiu și Hunedoara. Principalele domenii de activitate ale DN Agrar sunt zootehnie, producție agricolă vegetală, prestări servicii agricole, logistică, transport, turism și servicii de consultanță în afaceri și management.
Grupul include 11 companii, dintre care cinci ferme a căror activitate principală este creșterea vacilor de lapte (ferma Prodlact) și producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar, Apold și Straja).
DN Agrar Group are aproximativ 300 de angajați, lucrează peste 7.000 de hectare de teren în proprietate și în arendă și deține peste 16.000 de animale, atât vaci de lapte, cât și tineret bovin.
Compania este listată pe Bursa de Valori București, piața AeRO, din februarie 2022.