Creșterea TVA-ului la carte va atrage insolvența și falimentul editurilor

Publicat: 23 aug. 2023, 16:00, de Alice Gherman, în SOCIAL , ? cititori
Creșterea TVA-ului la carte va atrage insolvența și falimentul editurilor

Consiliul Director al Asociației Editorilor din România (AER) își exprimă îngrijorarea față de măsurile fiscale inițiate de Guvern. AER susține că orice creștere de TVA la carte va mări riscul de insolvență și faliment în acest sector.

În condiţiile în care România are cea mai mică piaţă de carte pe cap de locuitori din UE, măsurile de austeritate mai lovesc o dată în cultură. Consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România consideră că mărirea TVA-ului la carte a creşte riscul de insolvenţe şi falimente într-un sector și așa lovit de soartă din cauza pandemiei.

TVA-ul mărit va duce la scăderea vânzărilor de carte și va încuraja pirateria

”Lanţul valoric al cărţii, din care fac parte autorii, editorii, librarii şi bibliotecarii, se află de mulţi ani la limita supravieţuirii, astfel că orice măsură care afectează unul dintre actori, îi poate dezechilibra, pe termen mediu, pe toţi ceilalţi”, anunță CDAER într-un comunicat transmis presei. Mai mult, CDAER atrage atenția că majorarea cotei TVA pentru cărți este o măsură care va diminua vânzările și va încuraja pirateria, mai ales pe partea digitală, un capitol la care ”autoritățile se dovedesc prea puțin pregătite să abordeze fenomenul”. Piața de carte deja se află pe un trend descrescător în primul trimestru al acestui an, iar viitorul, în noile condiții fiscale nu se arată mai strălucit.

”Subliniem că, deși încasările din vânzările de carte nu afectează aproape deloc deficitul bugetar al țării, ele reprezintă singura șansă de supraviețuire a acestei industrii culturale, pe care alte țări o consideră esențială. Mai exact, trecerea cărților la cotă TVA de 19% ar însemna, la aceleași cifre de vânzări, circa 2 ‰ din deficitul bugetar, despre combaterea căruia se discută în aceste zile. De aceea, pledoaria noastră vizează nu atât interesul breslei, cât mai ales nevoia de educare a unui popor care înregistrează cote tot mai mari de analfabetism funcțional”, mai spun cei de la Asociația Editorilor din România.

AER mai are o nemulțumire vizavi de măsurile fiscale anunțate și anume faptul că ele vor lovi în profesiile liberale, mai ales vor afecta traducătorii, iar lipsa oricărei măsuri de sprijin pentru deschiderea şi funcţionarea librăriilor fizice „penalizează orice iniţiativă în domeniu şi afectează distribuţia de carte”.