Criptomonedele pierd teren din cauza Omicron

Piața criptomonedelor a scăzut cu aproape 15%, în ultima săptămână, din cauza ratei șomajului din SUA, precum și a știrilor despre varianta Omicron a coronavirusului.

Potrivit platformei de date privind criptomonedele Coingecko, capitalizarea de piață a celor 11.392 de monede pe care le urmărește a scăzut, în ultima săptămână, cu aproape 15%, până la 2,34 trilioane de dolari. Această valoare a depășit pentru scurt timp trei trilioane de dolari luna trecută, când bitcoin a atins un record de 69.000 de dolari.

Prăbușirea urmează unei săptămâni volatile pe piețele financiare. Randamentele acțiunilor globale și ale obligațiunilor de referință din Statele Unite ale Americii au scăzut, vineri, după ce datele au arătat că numărul locurilor de muncă din SUA s-a micșorat în noiembrie, iar varianta Omicron a coronavirusului a făcut ca investitorii să fie și mai prudenți.

Zilele trecute, Bitcoin, cea  mai importantă criptomonedă a scăzut cu 12,14%, ajungând la valoarea de 47.176 de dolari. Astăzi, Bitcoin valora 51.225 de dolari.

De asemenea, Ether, moneda legată de rețeaua blockchain ethereum, a scăzut sâmbătă cu 10,14%, la 3.794,61 dolari, pierzând 428,19 dolari față de închiderea anterioară.

În primele 11 luni s-au înregistrat investiții record în criptomonede

Industria criptomonedelor a înregistrat investiții record în primele 11 luni ale anului, în condițiile în care investitorii instituționali au venit în număr mare în acest spațiu, în ciuda scăderilor de preț din ultimele săptămâni, arată datele furnizate de managerul de active digitale CoinShares.

Totalul intrărilor în acest sector a fost de 9,5 miliarde de dolari la 26 noiembrie, un maxim istoric.

„Nu cred că va dura mult până când investitorii vor vedea acest moment ca pe unul de cumpărare „ieftin”. Suntem încă în mijlocul ciclului de creștere și cred că inflația în creștere va duce la alocarea mai multor bani către acțiuni și cripto”, a declarat, recent, Ruud Feltkamp, șeful robotului de tranzacționare Cryptohopper, bazat pe cloud.

Unii bancheri nu văd cu ochi buni criptomonedele

Criptomonedele ar putea declanșa o criză financiară la nivel mondial, dacă nu vor fi introduse reglementări stricte, a avertizat, recent, Jhon Cunliffe, Viceguvernaatorul adjunct pentru stabilitate financiară al Băncii Angliei, citat de CNBC. “Atunci când ceva din sistemul financiar crește foarte repede și crește într-un spațiu în mare parte nereglementat, autoritățile de stabilitate financiară trebuie să ia aminte”, a declarat oficialul Băncii Angliei. Acesta a comparat rata de creștere a pieței criptomonedelor, care a crescut de la 16 miliarde de dolari la 2.300 miliarde de dolari în doar cinci ani, cu piața creditelor ipotecare subprime, care valora, în 2008, 1.200 de dolari.

Și Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei a tras un semnal mare de alarmă asupra criptomonedelor, în luna mai a acestui an, când a avertizat că investitorii din acest sector ar trebui să fie pregătiți să-și piardă toți banii din cauza lipsei de valoare intrisecă a activelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...