Criză auto. Cine vrea mașină nouă, are de așteptat până la un an ca să o primească

Vânzările și producția de mașini au scăzut, în luna septembrie, cu 25%, din cauza lipsei acute de microcipuri. Astfel, cine dorește să-și cumpere o mașină nouă, trebuie să facă programare și are de așteptat până la un an pentru a intra în posesia ei.

Marii producători auto sunt nevoiți să-și micșoreze considerabil producțiile de mașini din cauza lipsei acute de materie primă. Criza se vede și în România, unde marii producători Renault și Ford au anunțat că-și ajustează constant producția, din cauza crizei de microcomponente. În momentul de față, potrivit datelor din piață, cine dorește să-și achiziționeze o mașină, în cele mai multe cazuri, este pus pe o listă de așteptare, iar livrarea acesteia va fi făcută începând cu lunile ianuarie sau februarie 2022.

Vânzările de mașini, în scădere cu 25%

Vânzările de autoturisme noi au fost de 972.723 pe piețele Uniunii Europene și ale Marea, fiind cele mai scăzute din anul 1995 până în prezent, informează un raport publicat vineri de Asociația Europeană a Constructorilor de mașini (ACEA). Grupul industrial ACEA consideră că principalul factor care a dus la micșorarea sau chiar la oprirea producției de mașini, este deficitul foarte mare de semiconductori.“Scăderea vânzărilor din septembrie pune industria pe cale să ajungă la nivelul dezastruos de anul trecut,când, din cauza COVID-19 s-au închis numeroase reprezentanțe”, se arată în raportul citat.
Oficialii Skoda au anunțat că începând cu data de 18 octombrie şi până la finalul anului vor reduce drastic sau chiar vor opri producţia în Cehia, din cauza crizei microcipurilor. Constructorul a stocat deja zeci de mii de maşini care aşteaptă componentele electronice pentru a fi livrate, iar dealerii aşteptă luni în şir maşinile.

De asemenea, grupul francez Renault a anuțat că va concedia 350 de angajați de la subsidiara Revoz din Slovenia. Renault își va micșora, tot în acest an, producția de mașini, până la aproximativ 105.000 de vehicule, de la 140.000 unităţi, cât a produs în 2020.

În ultimele luni, producătorii auto din întreaga lume au fost forţaţi să reducă ritmul producţiei din cauza problemelor în aprovizionare cu semiconductori. Odată cu revenirea cererii de consum, companiile auto trebuie să concureze cu alte industrii mari consumatoare de cipuri, precum calculatoarele personale, smartphone-uri şi obiecte conectate, care captează o mare parte din oferta de semiconductori. Din cauza penuriei de cipuri, și compania americană Apple își va micșora considerabil producția de Iphone13.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...