Cum a făcut avere Vladimir Putin?

Palatul cu vedere la Marea Neagră este privit de unii critici de la Kremlin drept emblema supremă a moștenirii corupției a președintelui Vladimir Putin.

Palatul lui Putin

Supranumit „Palatul lui Putin”, conacul de 190.000 de metri pătrați a fost construit pentru uzul său personal cu fonduri de la oligarhii miliardari cărora președintele rus le-a permis să dezvolte economia coruptă a Rusiei.

Proprietatea are propriul amfiteatru, un patinoar subteran de hochei și un port privat, potrivit unui documentar produs de grupul anticorupție al liderului opoziției ruse, Alexey Navalny, aflat în închisoare. Tranzitul spațiului aerian care se află deasupra proprietății lui Putin este interzis. De asemenea, există și o zonă interzisă pentru navigație.

Fortăreața este în contrast mare cu apartamentul de 800 de metri pătrați pe care Putin susține că îl are în declarația sa de avere oficială din 2020.

Nate Sibley, expert în corupția rusă, a declarat pentru CNN că ar fi foarte surprins dacă Putin s-ar întoarce la palatul de pe deal. În opinia sa, palatul simbolizează un capitol închis din viața lui Vladimir Putin care, în trecut urmărea un stil de viață luxos pe care nu și-l putea permite niciodată din salariul guvernamental, stil de viață pe care însă îl putea atinge cu ajutorul oligarhilor ruși din jurul său.

Cum a făcut Putin avere?

Deși se crede că Putin a strâns o avere ascunsă, președintele rus a devenit mai puțin dependent de oligarhi de-a lungul anilor și s-a înconjurat în schimb de guvernamentali și militari loiali care împărtășesc cu el aceleași opinii naționaliste dure.

Anumiți experți din Rusia au declarat pentru CNN că schimbările din ultima vreme ar putea să-l facă pe Putin să resimtă mai greu sancțiunile economice pe care SUA și aliații europeni le-au impus odată cu războiul declanșat în Ucraina. În opinia lui Nate Sibley, Vladimir Putin s-a poziționat „mai presus de luptă”.

Nu a fost întotdeauna așa. Cu aproape două decenii înainte ca Putin să atragă mânia internațională pentru cea mai recentă invazie a Ucrainei, Kremlinul a făcut o mișcare surprinzătoare și a capturat unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia. Este vorba despre Mihail Hodorkovski, un oligarh care avea la acel moment o avere de aproximativ 15 miliarde de dolari.

Hodorkovski criticase corupția guvernamentală sub conducerea lui Putin și a avut parte de un proces extrem de mediatizat. Oligarhul a fost condamnat pentru evaziune fiscală și fraudă, deși el a susținut că acuzațiile sale aveau legături politice. Putin l-a grațiat în 2013 și de atunci oligarhul a trăit în exil.

Mișcarea îndrăzneață a lui Putin împotriva miliardarului petrolier a fost văzută ca un mesaj către alți oligarhi, și anume: „S-ar putea să fii următorul”. Vladimir Putin practic a cerut din acel moment loialitatea clasei oligarhilor.

Banii, cadourile și beneficiile care au rezultat după aceea stau la baza suspiciunilor conform cărora, Vladimir Putin, care pretinde că are un salariu de doar 140.000 de dolari pe an, ar fi unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă.

Se zvonește că Putin deține nu numai un palat la malul Mării Negre, ci și la un iaht de 100 de milioane de dolari. CNN nu a putut verifica aceste informații, iar Kremlinul a respins „zvonurile” despre presupusa bogăție ascunsă a lui Putin.

Tom Burgis, autorul cărții „Kleptopia” în care se vorbește despre spălarea banilor, spune că nu are importanță dacă Vladimir Putin are sau nu proprietăți pe numele lui.  Burgis l-a asemănat pe Putin cu Nașul și a spus că se înțelege de la sine că atunci când Putin îi cere ceva unui oligarh, nu este chiar o cerere.

„În cele din urmă, ei datorează tot ceea ce au șefului. Și cu un clic de deget, așa cum a arătat el în trecut, Putin poate lua totul. Oricât de influenți ar părea, ei sunt în cele din urmă dependenți de el „, a spus Burgis.

Câțiva dintre cei mai apropiați asociați ai lui Putin, inclusiv prieteni din copilărie, fosta iubită sau nașul uneia dintre fiicele sale, au strâns în secret averi uriașe în afara Rusiei, potrivit informațiilor CNN.

Averi pe numele fostei iubite

Printre bunurile strânse de cercul de apropiați al lui Putin se numără și un apartament situat într-o clădire de lux din Monaco. Apartamentul de la etajul al patrulea a fost achiziționat în 2003 pentru suma de 4,1 milioane de dolari. Cumpărătorul apartamentului este o corporație fictivă numită Brockville Development Ltd., o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, arată documentele publicate de The Washington Post.

Adevărata proprietară a companiei este Svetlana Krivonogikh, o femeie care ar fi avut o relație romantică cu Putin în urmă cu 20 de ani, conform documentelor obținute de The Guardian.  Compania a fost înregistrată la doar câteva săptămâni după ce Krivonogikh, care avea 28 de ani la acea vreme, a născut o fată despre care se presupune că ar fi fiica lui Putin.

Pe lângă apartamentul din Monaco, Krivonogikh deține o cotă majoritară într-o stațiune de schi unde Putin a fost văzut de nenumărate ori. De asemenea, fosta sa presupusă iubită mai deține alte câteva apartamente de lux din Sankt Petersburg și un iaht, au conform Post și The Guardian.

Documentele nu arată clar sursa averilor strânse de cercul de apropiați al lui Putin. Dar, în mai multe cazuri, întreprinderile și instituțiile financiare legate de acestea au câștigat contracte de stat profitabile.

Rusia are cea mai mare bogăție ascunsă în paradisurile fiscale offshore, atât în ​​ceea ce privește volumul absolut – estimările conservatoare o fixează la aproximativ 800 de miliarde de dolari în 2017 – cât și ca procent din PIB-ul național, potrivit unui raport din 2020 al Consiliului Atlantic.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Inspector ITM implicat în acoperirea mortală a unui accident de muncă...

O operațiune de amploare a avut loc joi seară, când autoritățile au efectuat percheziții și au reținut mai mulți suspecți în legătură cu un...

Explozie la Rafinăria Petromidia! S-a activat Planul Roșu de Intervenție

Azi dimineață a avut loc o explozie urmată de un incendiu la Rafinăria Petromidia din județul Constanța. Deflagrația a produs degajări mari de fum,...