Cum s-a transformat o „rablă”, într-o sală de clasă. MICROBUZUL-PĂDURE, punct de reper pe harta educației ecologice a copiilor

Publicat: 04 apr. 2024, 19:00, de Viorela Pitulice, în Educație , ? cititori
Cum s-a transformat o „rablă”, într-o sală de clasă. MICROBUZUL-PĂDURE,  punct de reper pe harta educației ecologice a copiilor

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), a lansat MICROBUZUL-PĂDURE, un proiect educativ, dar, în același timp, și un spațiu surprinzător pentru copiii dornici „să învețe lucruri noi despre reciclare, colectare separată și comportament responsabil în natură”, după cum spune Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele agenției.

Proiectul are ca scop educația ecologică a copiilor, fiind lansat chiar în „Luna Pădurii”.

”Am decis să readucem la viață un microbuz care ar fi urmat să sfârșească la „fiare vechi”, pentru că era nefuncțional, foarte vechi și fusese radiat din circulație. Nimeni nu mai putea vedea frumusețea lui, dincolo de murdăria care se așezase pe el în anii în care a stat doar în parcare.

Cu toate acestea, cu ajutorul Safe Waste DEEE, un promotor al colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice, am reușit să transformăm această mașină veche într-un spațiu surprinzător pentru copiii dornici să învețe lucruri noi despre reciclare, colectare separată și comportament responsabil în natură. O dată cu acest spațiu educativ lansăm, împreună cu partenerul nostru de proiect și o campanie de colectare a jucăriilor electrice defecte, prin intermediul căreia acestea pot primi o nouă viață, prin reciclare”, a declarat președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Stabilirea activităților din perioada „Săptămânii verzi” este o adevărată provocare pentru cei mai mulți dintre profesori și educatori, însă, nici pentru instituții nu este foarte ușor să găsească modalități atractive de educare a elevilor școlari și preșcolari.

Așa a apărut, în cadrul ANPM, ideea transformării  unei „rable”, într-o sală de clasă în aer liber, destinată educației ecologice a copiilor din grădinițe și din clasele primare.

Zeci de copii de la Grădinițele „King George” și ”Fulg de Nea” s-au bucurat, astăzi, de noul spațiu amenajat sub forma unei păduri urbane și au fost încântați să învețe despre colectarea separată a deșeurilor, semnele specifice reciclării și să se joace în natură.

Mai mult decât atât, peste 100 de copii de la Grădinița nr 225, din Sectorul 4 au fost primii care au predat sute de jucării, la minibus-ul construit special pentru acest tip de colectare, în contul campaniei „DtoysEEE – Împreună pentru o safe reciclare”, pentru a face loc jucăriilor pe care urmează să le aducă iepurașul, de Paște.

„Ne onorează acest parteneriat public-privat menit să îi ajute pe copii să conștientizeze necesitatea colectării separate. Trebuie să avem în vedere că ei sunt viitorul, trebuie să avem răbdare cu ei, să îi învățăm să se despartă corect de jucăriile lor electrice și electronice care nu mai funcționează și să deprindă faptul că, prin reciclare, componentele acestor jucării pot deveni resursă importantă pentru fabricarea altor jucării”, a declarat reprezentantul Safe Waste DEEE, Flavius Calapod.

La evenimentul de lansare a Microbuzului-pădure au fost prezenți și Mihaela Frăsineanu, Consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru, Florin Lixandru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației, Andrei Corlan, Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu, Florin Bănică, Comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu și Vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

MICROBUZUL-PĂDURE sau FOREST BUS așteaptă vizitele copiilor din grădinițele și clasele primare ale școlilor, în mica pădure ideală amenajată în Splaiul Independenței nr 294, din sector 6, al Capitalei, în curtea sediului ANPM. Având în vedere capacitatea limitată a spațiului, a fost pus la dispoziția personalului didactic numărul de telefon – 0735.786.620, pentru programarea vizitelor educative.

Despre Safe Waste DEEE

SAFE WASTE D.E.E.E. SRL este o organizație înființată cu scopul îndeplinirii responsabilităților de mediu ce revin producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice din România.

Compania gestionează fluxurile de deșeuri de echipamente electrice și electronice (D.E.E.E.) în numele producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice afiliati acestei organizatii. Gestionarea acestui flux presupune colectare, transport, tratare/dezmembrare, reciclare/valorificare  astfel încât DEEE-urile sa se transforme în materii prime pentru alte industrii, fără impact negativ asupra mediului în scopul indeplinirii obligatiilor afiliatilor prin finantarea întregului flux. 

În cadrul parteneriatului cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului se vor derula pe o perioadă de 2 ani, trimestrial,  campanii de conștientizare în rândul copiilor din grădinițe și clasele primare, pe tema colectării, reciclării/valorificării deșeurilor sau pe alte teme din domeniul protecției mediului, organizate la sediul A.N.P.M sau sub forma campaniilor de ” tip caravană” cât și campanii de colectare D.E.E.E de jucării  ”Campania DtoysEEE” prin deplasarea ”Microbuzului-Pădure” la grupul țintă  sau prin participare la târguri/evenimente.