Cum să vorbești cu copilul despre notele mici fără să-l faci să sufere!

Vrem nu vrem, notele copiilor reprezintă un motiv de stres atât pentru copii, cât și pentru noi, ca părinți. Dorința de a avea copilul note mari vine, de multe ori, din nevoia de validare exterioară. Are copilul note mari, tu ești un părinte bun, care s-a preocupat de performanțele academice ale acestuia. Nu are copilul note mari, automat intri în categoria de la polul opus: părinte dezinteresat.

Și, totuși, nu toți copiii sunt la fel și nu toți copiii reuseșc să facă performanță la toate materiile. După cum sunt copii cu înclinații spre alte domenii, meserii, care nu au neapărată de nevoie de o pregătire academică. Iar acest lucru nu îi face inferiori nici pe copii, nici pe părinți.

Presiunea exterioară, însă, aruncă un stigmat asupra copiilor și părinților copiilor cu note care nu sunt la nivelul eminențelor. Și unii, și alții ajung să se simtă rușinați, dezamăgiți, inferiori. Se pot acumula frustrări, uneori, greu de gestionat.
Iată cum să discuți cu copilul despre notele mici, fără să-l faci să sufere!
1. Ascultă-l mai întâi, apoi pune-i întrebările!

Fie că o arată sau nu, copiii vor să câștige respectul părinților, validarea lor și dragostea lor. Așa se explică și anxietatea copiilor când vine vorba despre note. Îți poți scăpa copilul de această anxietate aratându-ți disponibilitatea spre a-l ajuta să îmbunătățească situația. În primul rând trebui să vorbiți despre succesele sale, despre punctele forte, abia apoi despre provocările care au dus la rezultatele slabe.

Lasă copilul să vorbească despre sentimentele lui legate de materia respectivă, despre ce poate și ce nu poate, despre cum face față acestor provocări. Arată-ți iubirea și compasiunea.
2. Setează obiective realiste!

Explorează împreună cu copilul tău zone realiste de lucru pentru a îmbunătăți situația. Ce speranțe are copilul pentru el însuși? Ce tipuri de sprijin care au fost utile în trecut ar fi utile acum? Unde ar putea beneficia de mai mult ajutor? Spune-i și părerea ta și amintește-i tot timpul ce calități și abilități are. Dacă profesorul îi provoacă anxietate, poți cere o consultație la psihologul școlii.
3. Ajutor specializat

Notele mici sunt un semnal puternic că ceva se întâmplă și este timpul să acționezi. Unul dintre cele mai dificile lucruri pentru elevi este faptul că notele mici pot duce la o stimă de sine negativă și la o mentalitate de eșec. Ca să nu ajungi aici, poți cere sfatul psihologului școlii sau consilierului de orientare școlară, astfel încât, cu ajutorul acestor specialiști, să își descopere și să-și întărească punctele forte.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...