Cum stau românii față de restul Europei în privința puterii de cumpărare

Publicat: 14 nov. 2023, 17:00, de Mariana Olteanu, în ECONOMIE , ? cititori
Cum stau românii față de restul Europei în privința puterii de cumpărare
cumparaturi

Datele arată că puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în România este, în acest an, de 7.738 euro. Cu toate acestea, românii sunt cu 56% sub media europeană şi coboară două locuri, până pe locul 33

„Decalajul puterii de cumpărare se adânceşte. În România, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în acest an este de 7.738 euro. Asta înseamnă că românii sunt cu 56% sub media europeană şi coboară două locuri, până pe locul 33″, arată studiul GfK Purchasing Power pentru România şi Europa 2023.

În ceea ce privește regiunile, Bucureștiul ocupă primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro. Acest lucru înseamnă că locuitorii Capitalei au cu aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media naţională şi de 3,8 ori mai multă putere de cumpărare decât locuitorii judeţului Vaslui, care are cea mai mică putere de cumpărare disponibilă pentru cheltuielile şi economiile lor.

De asemenea, toate județele care sunt menționate în top zece au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. Ultimul loc în clasament este ocupat de judeţul Prahova, clasat pe locul zece. Acesta se apropie cel mai mult de media naţională, cu un venit net disponibil de 7.836 euro pe cap de locuitor, dar este încă cu aproape 1,3% peste acesta.

Celelalte 32 de județe, reprezentând peste trei sferturi din totalul județelor, înregistrează valori sub media națională. La nivel global, puterea de cumpărare a europenilor a atins 17.688 de euro în 2023, însă există o discrepanță evidentă între cele 42 de țări europene.

Astfel, Liechtenstein, Elveția și Luxembourg se bucură de un venit net mai înalt decât media Europei, în timp ce puterea de cumpărare atinge cote minime în Belarus, Kosovo și Ucraina.

Irlanda se evidențiază drept principalul câștigător al anului, înregistrând o avansare cu patru poziții în clasamentul european, conform documentului.

„În total, europenii au în jur de 12,1 miliarde de euro la dispoziţie pentru a cheltui în 2023 pentru hrană, servicii, energie, pensii private, asigurări, vacanţă, mobilitate şi cumpărături de bunuri de larg consum şi de folosinţă îndelungată.

Această cifră corespunde unei puteri medii de cumpărare pe cap de locuitor de 17.688 euro pe an, ceea ce reprezintă o creştere de 5,8% comparativ cu anul trecut.

Cu toate acestea, suma totală pe care consumatorii o au la dispoziţie pentru cheltuieli şi economii variază semnificativ de la o ţară la alta şi depinde şi de evoluţia preţurilor în 2023″, se precizează într-un comunicat GfK.