Curtea de Apel Galați a respins transferul în țară a unui infractor român condamnat în Marea Britanie

Publicat: 18 ian. 2024, 20:35, de Sorin Costea, în Orașul meu , ? cititori
Curtea de Apel Galați a respins transferul în țară a unui infractor român condamnat în Marea Britanie
Curtea de Apel Galați a respins transferul în țară a unui infractor român condamnat în Marea Britanie

În timp ce prioritatea Ministerului Justiției este aducerea în România a infractorilor care se sustrag executării pedepsei cu închisoarea, Curtea de Apel Galați a respins cererea autorităților din Marea Britanie de transferare în țară a unui român condamnat în Regat.

La Palatul Justiției din Galați a fost înregistrat un caz inedit, instanța de la Curtea de Apel respingând cererea autorităților judiciare din Marea Britanie de transferare în România a unui infractor român condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru trafic de droguri de către o instanță britanică.

Dosarul nr 930/44/2023 a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Galați pe data de 14 decembrie 2023, obiectul cauzei fiind „recunoaşterea hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine (Legea 302/2004) TRANSFER”.

Legea 302 din 26 iunie 2004 se referă Cooperarea Judiciară Internațională în Materie Penală, fiind aplicată în cazuri de extrădare sau cazuri de predare a infractorilor în baza unui mandat european de arestare, cazuri de transferare a persoanelor condamnate sau de recunoaștere și executare a hotărârilor instanțelor de judecată.

Protagonistul dosarului nr 930/44/2023 este Petruș Panait, care are în dosar calitatea de „condamnat” și pentru care autoritățile judiciare din Marea Britanie au cerut transferul pentru executarea pedepsei cu închisoarea la un penitenciar din România.

Potrivit unor surse judiciare, condamnatul Petruș Panait a fost arestatde polițiștii britanici într-un caz de trafic de droguri pe relația Belgia – Marea Britanie și a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea.

Curtea de Apel Galați s-a pronunțat la al doilea termen fixat în dosar, respingând cererea autorităților judiciare din Marea Britanie:

 „Instanța: în baza art 141 () art 142 din Legea nr. 302/2004, respinge cererea autorităților judiciare din Marea Britanie privind transferarea numitului Panait Petruș în vederea continuării executării pedepsei, într-un penitenciar din România”, se spune în decizia nr 2/03.01.2024, a Curții de Apel Galați.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată în apel de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați sau condamnatul Petruș Panait: „Cu drept de apel, conform art. 141 alin. 11 din Legea nr. 302/2004, în termen de 10 zile de la pronunțare pentru procuror și de la comunicarea copiei de pe dispozitiv pentru persoana transferabilă Panait Petruș, aflat în detenție în Marea Britanie”, se mai precizează în decizia Curții de Apel.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați a avut posibilitatea de face apel, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Probabil că nici condamnatul nu va face apel, preferând să își ispășească pedeapsa într-un penitenciar din Marea Britanie.

Cum va afecta decizia Curții de Apel Galați recuperarea „fugarilor” penali din Marea Britanie?

Această decizie a fost adoptată în contextul în care principala prioritatea a mandatului actualului ministru al Justiției, Alina Gorghiu, este aducerea în țară a „fugarilor” care se sustrag executării pedepsei în țară.

Situația la care ne referim este diferită, infractorul nu a fost condamnat de o instanță din România, ci de una din Regatul Unit, dar refuzul autorităților noastre de a accepta cererea autorităților britanice ar putea afecta colaborarea Ministerului Justiției cu autoritățile judiciare din Marea Britanie.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu a declarat de mai multe ori că o prioritate importantă a mandatului său este aducerea în țară a „fugarilor” care au fost condamnați la pedepse cu închisoarea de instanțe din România, dar au fugit peste graniță pentru a se sustrage executării pedepselor.

Pe 2 octombrie 2023, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, anunța că a ajuns la înțelegeri cu autoritățile judiciare din mai multe state pentru predarea persoanelor condamnate la pedepse cu închisoarea, printre acestea fiind și autoritățile judiciare din Marea Britanie

„Ca urmare a acestei cooperări judiciare în materie penală cu țări atât din UE, cât și din afara UE, vreau să fac precizarea că sunt state în relație cu care nu mai înregistrăm niciun refuz de predare din cauza condițiilor din penitenciare sau alte condiții. Şi vă dau câteva exemple: Germania, Marea Britanie, Suedia”, a declarat Alina Gorghiu.

Rămâne de văzut dacă respingerea de către Curtea de Apel Galați a cererii autorităților judiciare din Marea Britanie va influența sau nu colaborarea și în  privința extrădării „fugarilor” penali stabiliți în Regatul Unit.