Datele care arată că nu cărbunele salvează energia Europei

Publicat: 04 mai 2023, 13:29, de Cristian Matache, în ESENȚIAL , ? cititori
Datele care arată că nu cărbunele salvează energia Europei

Expansiunea surselor regenerabile și scăderea cererii de energie electrică au făcut ca producția de cărbune a UE în iarna 2022-2023 să fie mai scăzută decât în perioada precedentă.

Pe măsură ce Rusia a redus exporturile de combustibili fosili către UE în 2022, au existat temeri că cărbunele – care produce de două ori mai mult carbon decât gazul atunci când este ars – ar trebui să revină în mare măsură în Europa. În primăvara anului 2022, discuția dintre factorii de decizie europeni a fost că eliminarea cărbunelui va fi acum amânată, numeroase unități de cărbune din Europa fiind puse în așteptare pentru reactivare, scrie Energy Monitor. 

După cum s-a dovedit, UE a sfârșit prin a arde mai puțin cărbune în iarna 2022-2023 decât în ​​cea anterioară, potrivit unei noi analize a think tank-ului Ember. 

Producția de cărbune a scăzut cu 27 terawatt-oră (TWh), sau 11%, de la an la an, în timp ce generarea de gaz a scăzut cu 38TWh (13%). Problemele în curs de desfășurare în centralele nucleare franceze au însemnat că și generarea nucleară a scăzut cu 47 TWh. 

Aceste scăderi au fost compensate de creșteri ale producției hidroenergetice, solare și eoliene, la 5TWh, 7TWh și, respectiv, 11TWh. Totuși, cel mai semnificativ a fost economiile masive de 94 TWh ale cererii de energie electrică pe care cele 27 de țări din UE au putut să le realizeze în timpul iernii. 

Germania și Polonia au fost responsabile pentru 70% din reducerea producției de cărbune, generând cu 9 TWh și, respectiv, cu 4 TWh mai puțin decât în ​​iarna precedentă. Din celelalte 18 țări care produc energie cu cărbune, 15 dintre ele au înregistrat o scădere a producției de cărbune. 

Scăderea producției de cărbune a însemnat că, pentru prima dată, sursele regenerabile au generat o pondere mai mare din mixul de energie electrică al UE într-o perioadă de iarnă, arată datele Ember, generând 40% din electricitatea UE, în comparație cu combustibilii fosili de 37%.

Înainte de iarnă, mai multe guverne au desemnat anumite unități de cărbune să rămână operaționale peste datele de închidere estimate sau să fie reactivate din rezerva rețelei. Aceste unități au funcționat doar la o medie de 27% din capacitatea lor completă în timpul iernii, ceea ce indică faptul că „au fost operate doar în perioadele de nevoie, așa cum se prevedea în planuri, și nu utilizate pentru generarea în vrac”, spune Ember. 

În general, țările au avut tendința de a respecta datele de eliminare a cărbunelui, Germania reiterându-și obiectivul pentru 2030, iar România avansându-și obiectivul din 2032 până în 2030. 

Reducerea cererii de 94 TWh realizată de țările UE a permis consumatorilor să economisească energie electrică în valoare de 12 miliarde euro (13,4 miliarde USD) din noiembrie până în martie, în raport cu mediile lor pe cinci ani. 

După cum arată graficul de mai jos, economiile au fost cele mai mari în Finlanda, la 65 de euro pe cap de locuitor, fapt care „nu este surprinzător”, spune Ember, având în vedere că Finlanda are cel mai mare consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE. Țara are una dintre cele mai electrificate rețele de încălzire din lume, cele 2,7 milioane de gospodării din Finlanda deținând aproximativ 1,4 milioane de pompe de căldură până la sfârșitul anului 2022.