De ce a dat Cătălin Cherecheș România în judecată la CEDO

Publicat: 26 mart. 2024, 09:00, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
De ce a dat Cătălin Cherecheș  România în judecată la CEDO
Cătălin Cherecheș

Repatriatul Cătălin Cherecheș, fostul primar de la Baia Mare, a dat România în judecată la CEDO, deoarece i s-ar fi încălcat dreptul la un proces echitabil. „Sunt condamnat definitiv și nu există grabă în soluționarea cauzei”, s-a adresat el, marți, judecătorilor de la instanța supremă.

Anunțul cu privire la cererea depusă de Cătălin Cherecheș la CEDO a venit din partea avocatului Răzvan Doseanu.

„Cererea este înregistrată la CEDO, este o informație în premieră, există deja înregistrată o cauză Cherecheș contra România la Curtea Drepturilor Omului. Va fi prezentată în curând public, e o chestiune doar de câteva zile”, a declarat Doseanu.

Declarația a de la Penitenciarul Rahova

Marți, fostul primar, care este încarcerat după extrădarea din Germania la Penitenciarul Rahova, a dat prin videoconferință o declarație la instanța supremă.

„Doamnă președinte, sunt condamnat definitiv și nu există grabă în soluționarea cauzei și vă rog cu tot respectul să beneficiez de judecata unei alte instanțe care să fie compatibilă. Am toată încrederea că îmi veți da această șansă”, a spus Cherecheș.

Cherecheș vrea să mute procesul în care contestă condamnarea la cinci ani de închisoare la o altă curte de apel din România.

Cererea lui Cherecheș se judecă la Curtea de Apel Cluj, instanța care a dat condamnarea lui definitivă în noiembrie 2023. Fostul primar este nemulțumit, deoarece unul dintre judecătorii care l-au condamnat lucrează în continuare aici, fiind implicat în dosarul socrilor săi. Cei doi sunt judecați, deoarece ar fi încercat să obțină pe bani achitarea fostului edil.