De ce ar fi importantă devierea Canalului de irigaţii Siret-Bărăgan

Publicat: 28 mart. 2023, 16:21, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
De ce ar fi importantă devierea Canalului de irigaţii Siret-Bărăgan

Prin devierea Canalului de irigaţii Siret-Bărăgan pe râul Călmăţui ar putea să fie extinsă suprafaţa irigabilă cu peste 350.000 de hectare, susține unul dintre inginerii care au pus bazele Canalului de irigaţii Siret-Bărăgan, preşedintele Asociaţiei Prosanterra Buzău, Petrică Marin.

„Canalul Siret-Bărăgan, cu o lungime de 197 de kilometri, este prevăzut să preia apă din Acumularea Călimăneşti, lângă Focşani, şi merge până la Acumularea Dridu. Volumul de apă preluat se prevede a fi de 200 de metri cubi pe secundă şi irigă o suprafaţă între 600 şi 700.000 de hectare. Ca noutate, noi am vrea ca o parte din debitul de pe Siret-Bărăgan să fie preluat şi deversat în râul Călmăţui care deja este regularizat şi asigură o rapiditate în executare. Va deservi în jur de 350.000 de hectare. Avantaje sunt pentru fermierii din zona Ialomiţa, Buzău şi Brăila”, a afirmat Petrică Marin într-o conferință de presă organizată de Direcția Agricolă (DAJ) Buzău.

Conducerea DAJ Buzău consideră o astfel de soluție ar rezolva problema inundaţiilor, iar fermierii vor dispune de apă suficientă, iar, mai mult, vor fi înfiinţate noi locuri de muncă.

„Proiectul mi se pare genial, în primul rând proiectul şi soluţia găsită de experţi este genială pentru că, în afara faptului că se ţine cont de acest canal şi nu vor mai fi exproprieri pe cursul Călmăţuiului, gândiţi-vă că putem avea şi zone cu potenţial inundabil unde înainte băltea apa şi anumite terenuri nu se puteau cultiva. Realizează două lucruri, proiectul nu trebuie luat de la zero, este deja investit în el. Îl văd realizabil şi, în momentul în care vom avea şi datele economice, îl vom prezenta ministrului Agriculturii. Apa acum curge degeaba pe cursul râului, trebuie valorificată”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Canalul Siret-Bărăgan, între barajele Călimăneşti şi Lacul Dridu, a fost proiectat pentru a asigura necesarul de apă fermierilor din Câmpia Română. Din păcate, lucrările au fost realizate doar parţial pe raza judeţului Vrancea. Primul tronson se întinde pe o lungime de 50 de kilometri din care doar 5,7 kilometri sunt funcţionali.

Anul trecut, ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţa investiţii pentru continuarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan, obiectivul fiind prevenirea efectelor secetei în zona de câmpie a României.