De ce au fost respinse pe repede înainte proiectele UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc

Publicat: 29 dec. 2023, 21:45, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
De ce au fost respinse pe repede înainte proiectele UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc

Coaliția guvernamentală respinge cu celeritate cele trei propuneri de lege înregistrate de UDMR pentru autonomia Ținutului Secuiesc, alimentând discuții despre interesele electorale și agenda naționalistă.

Trei propuneri de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, depuse de deputații UDMR Zakarias Zoltan și Kulcsar-Terza Jozsef Gyorgy, au fost respinse cu rapiditate de Coaliția guvernamentală cu doar câteva zile înainte de finalul anului. Motivul invocat a fost urgența, iar premierul Marcel Ciolacu a fost cel care a solicitat respingerea acestora.

Propunerile, intitulate „Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc”, „Lege privind statutul autonomiei culturale a comunității maghiare din România”, și „Lege Cadru privind autonomia culturală a comunităților naționale”, vizau înființarea unor structuri independente ale comunității maghiare în regiunile în care aceasta este majoritară.

În timp ce inițiatorii susțin că autonomia propusă nu ar afecta integritatea teritorială sau suveranitatea națională, opoziția argumentează că aceste proiecte generează controverse și pot inflama sentimentele naționaliste. Proiectul care prevedea autonomia culturală propunea ca limba oficială a administrației să fie maghiara în localitățile cu un procent de cel puțin 10% etnici maghiari.

Cristian Pîrvulescu, politolog la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, subliniază că respingerea rapidă a acestor propuneri are implicații politice semnificative. Consideră că atât UDMR, cât și Coaliția de guvernare, profită electoral de pe urma acestui proces. Coaliția ar dori să-și asume inițiativa naționalistă și să demonstreze că reprezintă interesele naționaliștilor români, în timp ce UDMR își îndreaptă atenția către un electorat maghiar radicalizat sub influența Budapestei, conform romania.europalibera.org.

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, spera să capitalizeze politic pe respingerea acestor proiecte, dar planurile sale au fost perturbate de subiectul Schengen și tragedia de la Ferman Dacilor. Profesorul Pîrvulescu sugerează că guvernul a fost ghinionat în privința comunicării și că evenimentele nefericite au afectat opinia publică, diminuând impactul politic al respingerii proiectelor UDMR. Până în prezent, oficialii UDMR nu au comentat votul rapid din parlament.