De ce ei? Cum s-a MANIFESTAT epidemia în anumite locuri din Franța

Patru economişti francezi au reuşit să demonstreze că epidemia de Covid-19 ucide înainte de toate şi de o manieră importantă, persoanele cele mai sărace.

Mai exact, un studiu francez scoate în evidenţă excesul de mortalitate din cauza epidemiei de coronavirus în comunele cele mai modeste. Acolo unde există suprapopularea locuinţelor şi natura locurilor de muncă ocupate de cei care locuiesc în aceste commune, după cum se arată într-o anchetă marca Le Monde, relatată de către corespondentul RFI România la Paris. Autorii arată, pentru prima dată, printr-un studiu sistematic, excesul de mortalitate provocat de epidemie în municipalităţile cu veniturile cele mai mici.

88% în comunele sărace

Pentru a studia impactul maladiei, rezultatele testelor nu ar fi fost suficiente şi nici măcar decesele atribuite coronavirusului, potrivit Le Monde. INSEE – Institutul naţional de statistici şi studii economice, publică săptămânal datele privind mortalitatea la nivel municipal şi, în particular, supramortalitatea în 2020 faţă de precedenţii doi ani. „Aceste date le-am combinat cu venitul median din fiecare comună situată în zona urbană”, au precizat autorii studiului. Rezultatele analizei sunt spectaculoase: în trei sferturi din comunele franceze considerate cele mai înstărite, excesul mediu de mortalitate din cauza Covid-ului este de 50% pe anul în curs. În sfertul de comune cele mai sărace din Franţa, acest exces de mortalitate atinge 88%!

Ținta pandemiei

Economiștii au încercat să vadă de ce săracii sunt o ţintă privilegiată a coronavirusului. Răspunsul a venit repede: cei care se îngrămădesc în locuinţe – adică suprapopulaţia din anumite apartamente – şi natura locurilor de muncă ocupate de respectivii  – gen casieriţe, infirmieri, agenţi de securitate sau poliţişti – explică până la 60% din supramortalitate

Apoi, cercetătorii au comparat datele între zonele în care virusul a circulat cel mai mult şi cele unde a fost mai puţin prezent. Astfel, s-a constatat că în zonele verzi, comunele sărace şi bogate au înregistrat o supramortalitate limitată şi cu cifre comparabile. In schimb în zonele roşii, acolo unde virusul a fost extrem de agersiv, tributul plătit de săraci este incomparabil mai mare.

În urma acestor comparaţii – comune bogate versus comune sărace, 2020 contra 2018-2019 şi zone infectate versus zone puţin contaminate – s-a relevant că  epidemia de Covid-19 nu doar că i-a lovit pe bătrâni, pe cei cu comorbidităţi şi pe membri minorităţilor, dar a fost dură şi cu oamenii cei mai amărâţi, mai săraci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...