De ce ne lăsăm influențați de alții. Turma sau lupul?

De ce ne lăsăm ușor influențați de alții? V-ați întrebat vreodată? Unii dintre psihologi vorbesc despre faptul că unii oameni „se complac în turmă”. Alții despre faptul că „nu vrem să fim oaia neagră”. Există și specialiști care vorbesc despre faptul că „a fi lup – adică a avea curaj –  într-o turmă reprezintă riscuri”. Cum e, turma sau lupul?

Ne naștem cu un anumit temperament, o structură genetică, o rețea neurologică. Iar factorii externi, cum ar fi cultura și statutul socio-economic, au de asemenea o influență extraordinară asupra noastră.

Psihologul Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), crede că există un alt factor. Care ne modelează. Și anume oamenii cu care am interacționat și interacționăm de-a lungul vieții.

De ce ne lăsăm influențați de alții. Explicația psihologului

Având în vedere acest lucru, reflectând în urmă asupra celor care au influențat persoana care am devenit, putem lua o decizie mai conștientă. Cu privire la influențele pe care dorim să le lăsăm să ne modeleze personalitatea și luarea deciziilor  în  viață, de acum înainte. Relațiile afectează modul în care relaționăm cu noi înșine, cu ceilalți și cu lumea din jurul nostru.

Experiențele din copilărie, atât în nucleul familial, cât și în afara lui, sunt adesea fundamentale. De asemenea, experiențele mai recente cu ei continuă să fie adesea influente. Alți oameni care pot avea un impact de durată sunt: colegii de școală sau job, prietenii, cei ce aparțin culturii orașului și a țării în care stăm sau chiar străinii. Pentru orice relație, influența poate fi pozitivă, negativă sau o combinație a celor două”, explică psihologul.

De ce nu vrei să fii lup

Ești genul de persoană care se lasă ușor influențată de alții? Ești de acord obiceiurile grupului doar pentru a păstra pacea sau doar pentru a face parte dintr-un grup? Atunci e clar: nu vrei să fii oaie neagră sau lup!

Deși, potrivit psihologului, este mult mai ușor să taci sau să dai din cap în semn de acord. „Este nevoie de curaj să vorbești, dar atunci când o faci, te vei simți atât de mândru de tine pentru că faci asta! Deși este relativ ușor să permiți altora să te influențeze, nu tot timpul este util să faci asta tot timpul”, crede specialistul.

Totodată, specialistul afirmă că dacă o persoană este ușor de influențat de ceilalți și este de acord cu obiceiurile grupului doar pentru a păstra pacea sau doar pentru a face parte dintr-un grup nu este cu adevărat sinceră. Deoarece nu permite personalității, gândurilor și sentimentelor sale să iasă la iveală.

E mai sănătos să fii tu!

De multe ori este mai dificil să fii privit ca persoana deschisă sau cea care are un punct de vedere diferit. Dacă vrei să devii stăpânul propriei persoane, acesta este un pas pe care va fi nevoie să-l faci la un moment dat în viața ta. Atunci când discuți un subiect despre care ai opinii puternice, nu este nimic greșit în a-ți exprima gândurile și sentimentele pe această temă. Chiar dacă alții nu sunt de acord cu părerile tale”. Aflăm că este sănătos să facem acest lucru.

Psihologul consideră că, pentru a ieși din acest „scenariu de yesmen”, este necesar să ne înconjurăm de oameni care sunt deschiși. „Aceasta ar putea fi: să te îmbraci așa cum vrei, să ai opinii diferite sau să mănânci doar anumite alimente etc.. Să fumezi sau nu, să-ți placă mai mult vacanțele active etc. Nimeni nu are dreptul să te judece pentru unicitatea ta. Ar fi de preferat ca ei să aprecieze că acțiunile tale sunt doar o extensie a adevărului tău”, mai spune specialistul.

Care conchide: „Este sănătos să ai încredere să-ți arăți sentimentele. Nu este întotdeauna ușor, dar dacă vrei să trăiești o viață fericită și sănătoasă, este necesar să fii autentic. Este nevoie de încredere pentru a fi cel care este în opoziție”.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Nicolae Ciucă spune că a anticipat izbucnirea războiului din Ucraina: Nu foarte mulți au crezut!

Nicolae Ciucă spune că a anticipat izbucnirea războiului din Ucraina: Nu...

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a făcut declarații surprinzătoare. Acesta a prevăzut începerea războiului din Ucraina, subliniind că puțini lideri au crezut posibil acest scenariu. Nicolae...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...