De ce revenim atât de repede la stresul avut înainte de a pleca în concediu

Publicat: 14 aug. 2023, 21:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce revenim atât de repede la stresul avut înainte de a pleca în concediu

Relaxarea acumulată în concediu este de scurtă durată odată cu revenirea la locul de muncă, subliniază Ian Nicholas, directorul general al Reed, care a inițiat o anchetă în acest sens pentru a afla cauzele acestui fenomen.

Conform acestei anchete, ar trebui în medie doar 11 ore de muncă pentru ca stresul să revină la nivelul avut înainte de a pleca în concediu.

Explicațiile sunt multiple. Revenirea la locul de muncă este adesea bruscă, fără o perioadă de tranziție. Noile tehnologii ar fi, potrivit  lui Ian Nicholas, într-o măsură, responsabile de acest fenomen. Tehnologia face munca mai accesibilă și în consecință timpul liber este acaparat de aceasta. ”Angajaților le este din ce în ce mai greu să se desprindă de cotidian”, susține acesta în The Mirror.

Și aceasta se observă inclusiv în perioada vacanțelor. Potrivit aceleiași anchete, aproape două treimi (61%) dintre angajați se gândesc sau sunt îngrijorați cu privire la locul de muncă. Unii nu se pot stăpâni să-și verifice e-mail-urile. În paralel, rezultatele anchetei arată că, pe măsură ce se apropie vacanța anuală, două treimi (66%) dintre angajați lucrează mai multe ore în plus pentru a compensa perioada când sunt în concediu.

În opinia lui Ian Nicholas, deconectarea de la activitatea desfășurată la locul de muncă  contribuie la revigorarea  minții, ceea ce este foarte important pentru a nu deveni ”o națiune mai stresată și mai obosită”.

Este știut că stresul legat de locul de muncă poate avea un impact negativ asupra sănătății și poate provoca surmenaj, insomnie, probleme cardiace și tulburări gastro-intestinale. De asemenea, poate fi un factor de risc crescut de anxietate și depresie.