De ce vine Jens Stoltenberg în România

Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, efectuează o vizită în țara noastră România, în perioada 28-30 noiembrie. Mulți dintre români se întreabă care este motivul, de ce vine Jens Stoltenberg în România.

Jens Stoltenberg vine în țara noastră pentru a conduce reuniunea de la București a miniștrilor de externe din statele Alianței, după cum arată un comunicat transmis vineri. Înaltul oficial nord-atlantic se întâlnește luni în România cu președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

Marți are programată o întrevedere cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

De ce vine Jens Stoltenberg în România. Care este programul

Jens Stoltenberg va conduce reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată la București pe 29 și 30 noiembrie.
„O ședință a Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivelul miniștrilor de externe va avea loc la București, în România, pe 29-30 noiembrie 2022. Ședința va fi prezidată de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg”, a precizat Alianța Nord-Atlantică.

Evenimentul se va desfășura la Palatul Parlamentului.

Pe 29 noiembrie, secretarul general al NATO va participa și la Aspen – GMF Bucharest Forum, acolo unde va susține un discurs.
Norvegianul Jens Stoltenberg are o biografie spectaculoasă, fiind economist de profesie.

Cine e Jens Stoltenberg 

În 2014, norvegianul Jens Stoltenberg şi-a început mandatul de secretar general al NATO, preluând funcţia de la Anders Fogh Rasmussen. Fost premier al Norvegiei, Stoltenberg a fost desemnat în această demnitate, la 28 martie 2014, prin votul celor 28 de ambasadori ai statelor membre ale Organizaţiei Nord-Atlantice.

Economist de profesie, provenit dintr-o familie cu o puternică tradiţie în politica ţării sale, Stoltenberg s-a remarcat prin legăturile strânse cu Rusia vecină, fapt care a fost, se pare, decisiv în alegerea sa, conform analiştilor.

Jens Stoltenberg s-a născut la 16 martie 1959, la Oslo, fiind fiul lui Thorvald Stoltenberg, fost membru important al Partidului Muncii, fost ministru al apărării şi ministru de externe al Norvegiei şi al lui Karin Stoltenberg, fost secretar de stat.
În perioada 1960 – 1963, Jens a trăit în Serbia, pe perioada mandatului de ambasador al Norvegiei în această ţară al tatălui său.
Stoltenberg a parcurs cursurile şcolii primare Oslo Waldorf School, apoi şcoala secundară Oslo Cathedral School.

A fost liderul grupului parlamentar al Partidului Muncitoresc

După satisfacerea stagiului militar ca infanterist, la Army’s Infantry Training Centre din Evjemoen in Aust-Agder, s-a înscris la Universitatea din Oslo, absolvită cu diploma de economist în anul 1987.

În perioada 1979 – 1981, Stoltenberg a fost jurnalist la cotidianul Arbeiderbladet.
A intrat în politică la începutul anilor ’80, ca membru al Partidului Muncitoresc norvegian, iar în perioada 1985-1989 a condus organizaţia de tineret a formaţiunii, în aceeaşi perioadă fiind şi vicepreşedinte al organizaţiei de tineret a Internaţionalei Socialiste.
Între 1990 şi 1992 a condus organizaţia municipală Oslo a Partidului Muncitoresc, iar în anul 1992 a fost ales vicepreşedinte al formaţiunii.

În anul 1990 a fost numit secretar de stat la Ministerul Apărării şi Mediului Înconjurător.
În 1993 a fost ales pentru prima dată în Parlamentul norvegian (Storting), reprezentând o circumscripţie a capitalei Oslo, între 1993 şi 1996 a fost ministru al Economiei şi Energiei, iar în perioada 1996-1997 a fost ministru de Finanţe.
A fost liderul grupului parlamentar al Partidului Muncitoresc în perioada februarie-martie 2000, apoi a fost numit prim-ministru al Norvegiei, conducând un Guvern minoritar format de Partidul Muncitoresc, între martie 2000 şi octombrie 2001.

Are două surori, Nini şi Camilla

Între anii 2001 şi 2005  redevine liderul grupului parlamentar al Partidului Muncitoresc, iar în anul 2002, devine preşedintele Partidului Muncitoresc, principala formaţiune politică din Norvegia.

În anul 2005 este din nou numit în funcţia de prim-ministru al unui Guvern format de Partidul Munictoresc în alianţă cu Partidul Socialist – de stânga şi Partidul de Centru.
După alegerile din anul 2009, Stoltenberg a fost reconfirmat pentru un nou mandat în fruntea Guvernului.
În timpul mandatului de premier a fost martorul unuia dintre cele mai atroce atentate teroriste din lume, petrecut la 22 iulie 2011, atunci când extremistul Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane în centrul capitalei Norvegiei şi pe Insula Utøya.
Stoltenberg a avut atunci o atitudine surprinzătoare pentru opinia publică, făcând un apel la „mai multă democraţie şi toleranţă” în faţa extremismului şi a cruzimii atentatorului.
După alegerile din octombrie 2013, Stoltenberg a prezentat demisia sa şi a cabinetului său, devenint liderul opoziţiei şi lăsând şefia executivului norvegian la dipspoziţia unei coaliţii de dreapta formate din conservatori şi populişti.

A devenit apoi unul dintre cei doi emisari speciali ai secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, privind schimbările climatice.
Stoltenberg are două surori, Nini şi Camilla şi este căsătorit cu Ingrid Schulerud, director în cadrul Ministerului de Externe de la Oslo, ei având doi copii – Axel şi Catharina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...
Foto: Otilia Caloian

Val de amenzi pentru parcări neregulamentare, în Sectorul 2

Peste 3.000 de amenzi, într-o singură lună. Atâtea contravenții au aplicat autoritățile din Sectorul 2 pentru parcări neregulamentare. Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că...