De necrezut: Dispozitivele de identificare biometrică ale armatei SUA, confiscate de talibani. Care sunt urmările

Dispozitivele de colectare și identificare biometrică cunoscute sub numele de HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment) au fost confiscate săptămâna trecută de talibani, în timpul ofensivei acestora.

Acest lucru este susținut de un oficial al Comandamentului Operațiunilor Speciale Comune și trei foști militari americani, conform publicației The Intercept.

Specialiști citați de site-ul de investigații spun că se tem că talibanii ar putea folosi datele sensibile pe care acestea le conțin. Dispozitivele HIIDE conțin date biometrice digitale de identificare, cum ar fi scanarea digitală a irisului ochiului uman și a amprentelor degetelor de la mâini, precum și informațiile biografice ale persoanelor, și sunt utilizate pentru a accesa baze de date centralizate mari. Nu este clar cât de mult din baza de date biometrice a armatei SUA privind populația afgană a fost compromisă.

Deși au fost catalogate de armata SUA ca mijloace de urmărire a teroriștilor și a altor insurgenți, au fost colectate date la scară largă, au spus sursele The Intercept. „Procesăm mii de localnici pe zi, trebuia să-i putem identifica, în căutarea <vestelor sinucigașe>, armelor, strângerea de informații etc” a explicat un antreprenor militar american. „[HIIDE] a fost folosit ca instrument de identificare biometrică digitală pentru a identifica localnicii care lucrează pentru coaliție”.

Talibanii nu au echipamentele necesare, dar ISI au

Un purtător de cuvânt al Agenției de Informații pentru Apărare a cerut clarificări de la Biroul Ministerului Apărării, dar nu a primit niciun răspuns.

Un veteran al Operațiunilor Speciale ale Armatei a spus că este posibil ca talibanii să aibă nevoie de instrumente suplimentare pentru a prelucra datele din HIIDE, dar și-a exprimat îngrijorarea că Pakistanul ar putea ajuta cu asta. „Talibanii nu au echipamentele necesare pentru a utiliza datele, dar ISI au”, a spus fostul oficial al operațiunilor speciale, făcând referință la agenția de spionaj din Pakistan, Inter-Services Intelligence. Se știe despre ISI lucrează îndeaproape cu talibanii, susține publicația.

Nu cred că cineva s-a gândit vreodată la confidențialitatea datelor

Armata SUA a folosit din plin dispozitivele HIIDE în războiul global împotriva terorisumului și a folosit biometria digitală pentru a ajuta la identificarea lui Osama bin Laden în timpul raidului din 2011 în ascunzătoarea sa din Pakistan. Potrivit reporterului de investigație Annie Jacobsen, Pentagonul a avut scopul de a aduna datele biometrice a peste 80% din populația afgană, pentru a putea localiza teroriști și criminali. „Nu cred că cineva s-a gândit vreodată la confidențialitatea datelor sau la ce ar trebui să se facă în cazul în care sistemul [HIIDE] ar cădea în mâinile răufăcătorilor”, a spus Welton Chang, ofițer șef de tehnologie pentru Human Rights First (Drepturile Omului cu Prioritate), el însuși fost ofițer de informații al armatei.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole