Denunțătorul Cosma vrea monopol pe contractele de estetică ale CNAIR

Publicat: 07 feb. 2023, 15:41, de Ion Teleanu, în ECONOMIE , ? cititori
Denunțătorul Cosma vrea monopol pe contractele de estetică ale CNAIR

Omul de afaceri arădean, Marius-Iosif Cosma, denunțătorul fostului director al Direcţiei de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul CNAIR, Florea Dascălu, vrea să preia monopolul lucrărilor pe Autostrada A1 Sibiu-Orăștie printr-o caracatiță anticoncurențială numai bună pentru…DNA.

Circuitul de succes al denunțătorului lui Florea Dascălu

PUTEREA a descoperit că denunțătorul fostului director de la CNAIR, Florea Dascălu, afaceristul arădean Marius-Iosif Cosma a creat un circuit incredibil de adjudecare a licitațiilor de întreținere și dezăpezire a drumurilor din România. Practic, prin intermediul mai multor firme, Marius Cosma a ajuns să dețină monopolul dezăpezilor și lucrărilor de întreținere a drumurilor de pe raza administrativă a mai multor direcții regionale de drumuri și poduri. Un exemplu foarte concludent al modului de operare implementat de Marius Cosma este cazul de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov.

Denunțătorul lui Dascălu, 5.000.000 de euro pentru dezăpezirea de pe tronsonul Sibiu-Orăștie

Pe 19 august 2020, firma administrată și controlată de Marius Cosma, Tradeco Holding SRL Ineu, județul Arad, încheie cu DRDP Brașov acordul cadru pe patru ani de ”întreținere curentă pe timp de iarnă” a Lotului 6 al Autostrăzii A1, Sibiu-Orăștie. Valoarea acestui contract este de 24.413.729,41 de lei, adică circa 5.000.000 de euro. Astfel, ca urmare a acestui acord cadru, firma lui Marius Cosma a încasat de la DRDP Brașov în 2020 suma de 5,278.542,82 de lei, în 2021-4.224.901,02 de lei iar în 2022-6.986.505,29 de lei.

Astfel, în cei trei ani, Tradeco Holding SRL Ineu a încasat 16.489.949,13 lei, adică vreo 3.500.000 de euro. Suprinzător, cea mai sumă pentru lucrările de dezăpezire de pe Sibiu-Orăștie a fost încasată anul trecut, aproape 1.500.000 de euro, când zăpada a fost mai mult în calendar decât în realitate. Practic, din valoarea acordului cadru încheiat în 2020, firma lui Marius Cosma ar mai avea de încasat pentru 2023 suma de 7.923.780,28 de lei, adică circa 1.600.000 de euro. Dar, surpriză!

Aranjamentul de vară al lui Marius Cosma de pe tronsonul Sibiu-Orăștie

DRDP Brașov a demarat anul acesta licitația pentru un acord cadru pe patru ani de circa 1.000.000 de euro ”pentru lucrări de întreținere curentă pe timp de vară- estetică rutieră și scurgerea apelor” pe Lotul 6 al A1 Sibiu-Orăștie. Adică, pe aceeași secțiune din A1, Sibiu-Orăștie, unde firma lui Marius Cosma are contract de dezăpezire. La licitație s-au încris trei ofertanți- o societate din București și două asocieri de firme. Prima asociere este formată din firmele Trecon Logistic SRL și Tradeco Holding SRL, iar cea de a doua asociere este între Data Capture SRL și CLR Denis Montaj SRL. La prima vedere, totul pare legal, numai că, în realitate, este un aranjament incredibil și ilegal.

Asocierea de familie anconcurențială de la Ineu regizată de Marius Cosma

Prima asociere Trecon Logistic și Tradeco Holding este fapt o asociere a familiei Cosma. Tradeco Holding are ca unic acționar și totodată administrator pe Marius-Iosif Cosma, iar Trecon Logistic are ca acționar unic și administator pe Cristina-Mihaela Cosma, nimeni alta decât soția lui Marius-Iosif Cosma. Ambele firme au același sediu social- Calea Aradului, nr. 15, Ineu, județul Arad. Însă, mare șmecherie reiese din cea de a doua asociere, unde apare firma Data Capture SRL. Această firmă are ca acționar unic și administrator pe Sorina Paula Igna și atenție, sediul social este …pe Calea Aradului, nr.15, Ineu, județul Arad.

Adică, la aceeași adresă cu cele două firme ale familiei Cosma. Mai mult, firma Data Capture este o societate înființată de Marius-Iosif Cosma, care, ulterior, a fost cedată Sorinei Igna. Practic, Marius-Iosif Cosma, denunțătorul lui Florea Dascălu, vrea să-și adjudece prin intermediul celor două asocieri de firme controlate de el contractul de întreținere curentă pe timp de vară pe Lotul 6 al A1, Sibiu-Orăștie. Șmecherie, de șmecherie, dar cam pe lângă lege din motive de anticoncurență și conflict de interese, fapt pentru care DRDP Brașov și CNAIR ar trebui să ia act și totodată să aplice prevederile legale în vigoare.

De asemenea, această rețetă patentată de Marius Cosma prin participare la licitații cu mai multe firme controlate de el și familia sa a mai fost aplicată și la alte direcții regionale de drumuri și poduri de sub tutela CNAIR.

Cine este Marius-Iosif Cosma

Marius-Iosif Cosma este un controversat om de afaceri din Ineu Arad care a devenit ”vedetă” după ce l-a denunțat pe pe Florea Dascălu, directorul Direcţiei de Întreţinere Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din cadrul CNAIR. Procurorii DNA Timișoara au precizat că Dascălu ar fi primit mită în valoare de 37.000 de lei de la administratorul unei firme, iar presa bihoreană l-a indicat pe Marius Iosif, pentru a-l ajuta să câștige lucrări de amenajare a drumurilor și de deszăpezire.

Pe 24 octombrie 2022, directorul Florea Dascălu a fost prins în flagrant delict în momentul în care primea ultima tranșă de 10.000 de lei și bunuri de 5.000 de lei. De asemenea, denunțătorul lui Florea Dascălu și patronul Tredeco Holding, este trimis în judecată și într-un dosar de înșelăciune, în care este acuzat că a înșelat o firmă subcontractoare cu bilete la ordin false, scrie Clujust.ro.

Recent, PUTEREA a semnalat faptul că una dintre firmele lui Marius Iosif Cosma-Tradeco Holding, a fost percheziționată de poliție pentru adjudecarea unei licitații de dezăpezire, în valoare de peste 30 de milioane de lei, cu acte falsificate.