Este nenorocire pe câmpuri: Hârciogul, cioara și șoarecii au compromis culturile fermierilor

Publicat: 30 nov. 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Este nenorocire pe câmpuri: Hârciogul, cioara și șoarecii au compromis culturile fermierilor

Șoarecii fac prăpăd pe câmpurile din Vestul țării, fiind compromise deja suprafețe importante cultivate cu rapiță și cereale. Probleme sunt, însă, peste tot în țară, iar lista dăunătorilor este cu mult mai lungă: hârciogul, cioara de semănătură sau gâștele cu gâtul roșu – care produc pagube însemnate în Insula Mare a Brăilei.

Din păcate, fermierii rămân cu paguba, pentru că Legea vânătorii nu permite acordarea de despăgubiri pentru dezastrul lăsat în urmă de acești dăunători. Agricultorii spun că nenorocirea li se trage de la actuala Lege a vânătorii. 

“Știu cum s-a făcut ultima variantă a legii vânătorii, este cea mai neconstituțională lege, care este activă. Este o lege care nu ține seama de proprietar, adică poate să-ți intre cineva în curte să vadă cum se comportă mistrețul sau vulpea ….este absolut anormal ceea ce se întâmplă și va trebui odată cu curaj politicienii și parlamentarii să rezolve problema, în așa fel încât să existe un echilibru și de vânat și de faună sălbatică ca să nu aducă prejudicii. Atenție, discutăm de agricultură ecologică, dar protejăm cioara, este nenorocirea de pe lume”, spune Valeriu Tabără, președintele ASAS.

Din păcate, probleme sunt peste tot în țară, până și în Insula Mare a Brăilei, cea mai mare fermă din sud-estul Europei, unde  gâștele cu gâtul roșu fac ravagii.

“În Vestul țării mai avem o problemă, hârciogul care este protejat. Dacă intră sub tunelul de lubenițe primăvara nu rămâne nimic. Și cioara de semănătură este un dezastru în sudul țării, iar în Insula Mare a Brăilei, gâștele cu gâtul roșu și nu numai, primăvara, nu lasă niciun fir de grâu, dacă nu este iarnă cu zăpadă. Nu despăgubește nimeni așa ceva, ceea ce nu este în regulă”, arată Tabără.  

Pentru a combate atât cât se poate acești dăunători, fermierii trebuie să scoată din buzunar sume importante. Dimitrie Muscă, fondatorul CAI Curtici, spune că îl costă până la 1.000 de lei/ha să scape de șoareci, ceea ce urcă semnificativ costurile de producție.

„Cheltuim astăzi aproape 1000 de lei pe hectar, ne încarcă costurile numai ca să omorâm șoarecii din culturile agricole, pentru că nu mai este un răpitor, o vulpe care să prindă un șoarece. Vânătorii nu mai lasă un uliu, nimic din răpitori ca să-și dezvolte iepurii, fazanii și căprioarele, mai sunt și mistreții. Țara aceasta nu este guvernată”, se revoltă Muscă.

În Vestul țării, de exemplu, la acest moment, este invazie masivă de șoareci. Situația a fost  semnalată de inginerul agronom Daramus Lucian Ovidiu, care spune că niciodată n-a văzut așa ceva.

“Atac masiv de șoareci în vestul țării (Sânicolau Mare – județ Timiș și nu numai). Eu, niciodată în ultimii 30 de ani de când sunt inginer agronom nu am văzut așa ceva. Sute de hectare semănate cu rapiță, orz și grâu au fost compromise”, a postat pe Facebook inginerul agronom.