DIICOT a deschis dosar penal în cazul atacului cibernetic de la Camera Deputaților

Publicat: 30 ian. 2024, 19:45, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
DIICOT a deschis dosar penal în cazul atacului cibernetic de la Camera Deputaților

DIICOT face cercetări pentru șantaj în cazul atacului cibernetic de azi de la Camera Deputaților.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a informat că este în curs o anchetă tehnică în legătură cu atacul cibernetic la site-ul Camerei Deputaților, care a cauzat scurgerea unor date, inclusiv a informațiilor personale ale premierului Marcel Ciolacu. DIICOT a anunțat deschiderea unui dosar penal în rem.

DIICOT a primit o sesizare de la reprezentanții Camerei Deputaților cu privire la atacul informatic asupra sistemului informatic al instituției, datată 30.01.2023. În prezent, se desfășoară cercetări în rem, în cadrul cărora se analizează posibilele infracțiuni de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.

„La data de 30.01.2023 reprezentanți ai Camerei Deputaților au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – DIICOT – cu privire la faptul că sistemul informatic al instituției a fost supus unui atac informatic.

În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.

Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informații suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispozițiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

Această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte și complete a stării de fapt și adoptării în cauză a unei soluții legale și temeinice”, transmite DIICOT.

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat că România este un furnizor de securitate, având instituții de renume mondial, iar țara se află pe locul 6 în ceea ce privește calitatea securității cibernetice. Cu toate acestea, țara se confruntă zilnic cu între 25.000 și 50.000 de atacuri cibernetice.

„Ceea ce pot să vă spun cu certitudine este că se lucrează cu cei mai buni oameni, se găsesc soluții pentru a se face backup-ul acestor date, pentru ca ele să nu fie pierdute și sper să se rezolve situația în cel mai scurt timp. Vorbim de unul din cele 25.000, 50.000 de cazuri zilnice îndreptate împotriva României”, a mai spus ministrul.

Referitor la breșa de securitate de la Camera Deputaților, Ivan a menționat că încă nu este cunoscut conținutul complet al documentelor sustrase și că investigația tehnică este încă în desfășurare. Hackerii au solicitat o răscumpărare de 0,8 bitcoini, echivalentul a aproximativ 30.000 de euro. Deși Secretariatul General al Camerei Deputaților a recunoscut existența breșei de securitate, a negat că ar exista o cerere de răscumpărare.

În contextul incidentului, deputata USR Diana Buzoianu a acuzat Coaliția PSD-PNL că a neglijat finanțarea securității cibernetice din bugetul de stat.