Dimensiunea spăgilor la ITM Bihor: s-au încasat bani ca să se închidă ochii la ”munca la negru”

Publicat: 23 apr. 2024, 18:11, de Cristian Matache, în Justitie , ? cititori
Dimensiunea spăgilor la ITM Bihor: s-au încasat bani ca să se închidă ochii la ”munca la negru”

Inspectorul șef-adjunct de la ITM Bihor solicita mită de la oamenii de afaceri pentru a nu le acorda sancțiuni contravenționale, prevăzute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au decis să trimită în judecată, sub control judiciar, pe Florentina Nadia Racz, inspector-șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, pentru luare de mită și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații confidențiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au evidențiat că, împreună cu trei subalterne, ar fi pretins și primit sume de bani de la oameni de afaceri în schimbul evitării aplicării unor sancțiuni contravenționale. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Bihor, iar procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție. Anterior, trei dintre inculpatele implicate au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, acceptând pedepse cuprinse între 1 și 3 ani închisoare cu suspendare.

Mai jos vă prezentăm comunicatul integral DNA:

”În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 986/VIII/3 din 20 octombrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei

RACZ NADIA FLORENTINA, la data faptelor inspector-șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (două fapte).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 14 februarie 2022 – 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale la mai multe societăți comerciale, inculpata Racz Nadia Florentina și trei dintre subalternele sale respectiv Buhaș Aurica, Hriscu Daniela Viorica și Floruța Natalia Mărioara, în calitate de inspectori de muncă, acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei.
Sumele de bani respective ar fi fost pretinse și primite de funcționare pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancțiuni contravenționale, prevăzute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate, printre care și pentru “munca la negru”.
La data de 13 iunie 2023, inculpata Racz Nadia Florentina ar fi transmis unor oameni de afaceri informații cu caracter nepublic în sensul că i-ar fi anunțat pe aceștia despre faptul că, în aceeași zi, angajații ITM vor desfășura mai multe controale în domeniul construcțiilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpatele Buhaș Aurica, Hriscu Daniela Viorica și Floruța Natalia Mărioara, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, în formă continuată.
În prezența apărătorilor aleși, inculpatele au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 (un) an și 10 luni și 3 (trei) ani închisoare cu suspendare și interzicerea unor drepturi.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”