Discuții tensionate în Senat: S-a cerut demisia președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu

Publicat: 29 mai 2024, 19:05, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Discuții tensionate în Senat: S-a cerut demisia președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu

Producătorii locali și marii retaileri s-au confruntat în fața Comisiei Economice din Senat, unde senatorul PSD Dănuț Cristescu a cerut demisia președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Motivul? Absența acestuia din Parlament și acuzațiile că de 16 ani nu a susținut piața locală. „Este inacceptabil că președintele Consiliului Concurenței nu s-a prezentat astăzi în Parlamentul României. Îi cer public demisia”, a declarat Cristescu, citat de Hotnews.

Senatorul Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice, a criticat dur lipsa de respect a lui Chirițoiu față de instituția parlamentară. „Reușiți să mă enervați! L-am invitat la Parlament, a venit și ministrul Agriculturii, iar Chirițoiu e în Harghita. Aici sunt problemele, înțelegeți?”, a spus Zamfir.

Cornel Panait, de la Avicola Poiana Constanța, a relatat cum produsele companiei sale au fost delistate de pe rafturile marilor magazine, deși îndeplinesc toate criteriile de calitate. „Ne-au spus că nu e loc la raft pentru noi. Firma noastră nu este una foarte mare, dar îndeplinim toate criteriile pe care hypermarketurile le solicită. În anumite cazuri am fost acceptați pe rafturi pentru o perioadă scurtă, dar apoi am fost îndepărtați”, a spus Panait.

Florin Ioniță, de la Prăvălia D’Art, a povestit cum a semnat prelungirea contractului în decembrie 2023, iar două luni mai târziu a fost informat că va fi reziliat. „Inițial ne-am listat cu 10 produse, dar am rămas doar cu trei pe rafturi, ceea ce a dus la pierderi majore”, a spus Ioniță, adăugând că nu există nicio autoritate care să protejeze producătorul.

Mircea Todoran, producătorul Telemea de Ibănești, a subliniat că adaosurile practicate de retaileri ajung la 90%, scumpind produsul consistent. „Noi am reușit să ne listăm în unele magazine, dar în altele nu. Adaosurile practicate de retaileri sunt foarte mari”, a spus Todoran.

George Bădescu, reprezentantul retailerilor, a afirmat că aceste cazuri nu reprezintă o practică generalizată și că nu există un conflict între retaileri și producătorii locali. Reprezentantul Carrefour a susținut că susținerea producătorilor locali este o prioritate pentru companie, iar reprezentantul Penny a menționat că numărul de rafturi este limitat, deși există eforturi pentru a atinge un target de 60% produse românești.

Senatorul Daniel Zamfir a subliniat că aceste cazuri nu sunt izolate și că trebuie susținuți producătorii locali pentru a crește nivelul de trai în România.