UPDATE Dispute la dezbaterea SIIJ / Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptând mai multe amendamente.

Şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului privind desfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a început, joi, cu un schimb de replici între preşedintele Comisiei, Alexandru Badea, deputat USR PLUS şi reprezentanţii PSD care au reclamat nerespectarea procedurii.

Badea a afirmat că această secţie a fost înfiinţată la iniţiativa lui Liviu Dragnea, „într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România”, transmite Agerpres.

„Din punctul meu de vedere au fost două scopuri: primul a fost controlul politic al urmăririi penale a magistraţilor, adică să se decidă în Kisseleff, ca pe timpul doamnei Stănoiu, cine este anchetat şi cine beneficiază de impunitate. Şi desigur, redirecţionare a unor dosare penale ale unor politicieni în general de la DNA către această secţie specială prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunţ, printr-o plângere”, a afirmat Badea.

El a adăugat că o consecinţă a acestei secţii a fost redeschiderea discuţiilor asupra unor recomandări din MCV, fiind „nişte regrese”. Badea a mai menţionat că majoritatea judecătorilor s-au opus înfiinţării acestei secţii.

Discursul preşedintelui comisiei a fost întrerupt de mai multe ori de reprezentanţii PSD

Deputatul PSD Nicuşor Halici a spus că nu se respectă procedura.

„Nu vă e ruşine? Nu suntem la declaraţii politice. De ce nu aţi supus la vot procedura? Aţi făcut o pledoarie politicianistă”, a spus Halici.

A intervenit şi deputatul Steluţa Cătăniciu care a adus aceleaşi reproşuri.

„Nu vă este jenă să faceţi declaraţii politice”, a spus Cătăniciu.

După discursul lui Badea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit lucrările Comisiei. 

UPDATE 1: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, joi, propunerea PSD de amânare a dezbaterilor asupra proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

S-au înregistrat 16 voturi „împotrivă” şi 11 voturi „pentru”.

Solicitarea de amânare a dezbaterilor a fost făcută de deputatul PSD Laura Vicol-Ciorbă, pe motiv că este nevoie de punctele de vedere ale tuturor reprezentanţilor sistemului de justiţie.

UPDATE 2: Deputaţii USR PLUS şi PNL s-au pronunţat, joi, la Comisia juridică, pentru desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, reprezentanţii PSD au susţinut că acestei secţii nu i-a fost dat o şansă să lucreze din cauza lipsei resurselor, AUR a fost împotriva desfiinţării, iar UDMR a considerat că intervenţia adecvată trebuie să fie de ordin organizatoric.

AUR este „pentru menţinerea SIIJ, eventual reformarea ei, nu desfiinţarea”, a afirmat deputatul Georgel Badiu.

Deputatul UDMR Haju Gábor a apreciat că acest subiect trebuie discutat „calm”, menţionând că intervenţiile în domeniul justiţiei trebuie făcute „atent şi în mod echilibrat”.

UPDATE 3: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptând mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

S-au înregistrat 17 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. Decizia a fost luată după o dezbatere de șase ore în comisie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole