Sunt suspiciuni de corupție la Poliția Locală a Sectorului 1. Procurorii DNA fac percheziții în patru locații și la sediul unor instituții publice.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2022-2023, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției locale.
În cursul zilei de 19 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în patru locații situate pe raza municipiului București, din care două sunt sediile unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
DOMNULE PRIM-MINISTRU
Pentru normalizarea vietii publice, in vederea cresterii eficientei activitatii si prestigiului institutiilor ce apartin Sistemului de Ordine Publica din Romania, tinand cont de abilitatile dvs execelente, va adresam rugamintea sa propuneti adoptarea in regim de urgenta a modificarilor ce sunt necesare LEGII nr. 155/2010 – a politiei locale sau abrogarea acesteia prin repunerea in vigoare a Legii politiei comunitare din urmatoarele considerente:
Legea 155/2010 a fost emanata din ambitii eschibitioniste ale unor fantezisti rataciti in politica romaneasca fie si pentru a-si satisface scopurile meschine (neligitime). Legea 155/2010 este o aberatie juridica deoarece ofera in mare parte competente identice cu cele detinute de politia statala (materiale dar si teritoriale) unor structuri fantomatice cu angajati (fosti gardieni publici) ce nu au potential stiintific sau pregatirea juridica necesara iar cazierul unora este de neacceptat la orice angajare. Aceasta lege dovedeste clar cata lipsa de rigoare si exigenta exista in procesul de elaborare a sistemului legislativ din Romania.
Legea 155/2010 a fost emisa, fara nici o simulare ori studiu de impact, din informarile transmise de mass-media reiese ca s-a avut in vedere faptul ca Politia de ordine publica si o parte din cea rutiera sa treca din structura IGPR la Primarii (pentru formarea in mod aberant a poltiei fiecarui primar), lucru care nu s-a mai realizat si nici nu se justifica, dovada fiind necesitatea reinfiintarii Posturilor de Politie comunala.
Situatia actuala nu permite efectuarea unor activitati specifice de prevenire a infractionalitati inclusiv prin aplicarea de amenzi contraventionale in mediile si zonele pretabile, stabilite in baza evolutiei situatiei operative cunoscute de politia nationala din datele statistice, deoarece asa zisa politie locala bruieaza orice plan sau strategie politieneasca ori judiciara dispusa de parchete.
Modul de actiune a asa zise politie locala (prin uzurpare de calitati oficiale) cu uniforme si echipamente similare cu ale politiei nationale nu face altceva decat sa slabeasca existenta Statului de drept pe care pretindem ca dorim sa-l construim in Romania.
Potrivit prevederilor art. 4 alin(1) din Legea 155/2010 “ Politia locala se
organizeaza si functioneaza, prin hotarare a autoritatii deliberative a
administratiei publice locale”.
Atributiile alocate prin legea in cauza contravin flagrant prevederilor Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 din 12/07/2001 privind regimul juridic al contraventiilor actualizata, care la art.2 consemneaza “Consiliile locale pot stabili si sanctiona contraventii in urmatoarele domenii: salubritate; activitatea din piete, curatenia si igienizarea acestora; intretinerea parcurilor si spatiilor verzi, a spatiilor si locurilor de joaca pentru copii; amenajarea si curatenia spatiilor din jurul blocurilor de locuinte, precum si a terenurilor virane; intretinerea bazelor si obiectivelor sportive aflate in administrarea lor; intretinerea strazilor si trotuarelor, a scolilor si altor institutii de educatie si cultura, intretinerea cladirilor, imprejmuirilor si a altor constructii; depozitarea si colectarea gunoaielor si a resturilor menajere”.
Drept urmare atat pentru normalizarea activitatilor specifice politiei precum si a celei judiciare cat si pentru eficietizarea cheltuirii banului public (este incredibil cate fonduri financiare ale autoritatilor locale sunt risipite “pe apa sambetei” cu destinatia politie locala, chirii pentru spatii destinate sediilor, dotari aberante, consum de carburanti fara limita, etc) va rugam sa intreprindeti masurile de ordin legislativ ce se impun.