DNA s-a autosesizat după investigația Recorder despre cum cheltuie Biserica Ortodoxă Română banii publici

Investigația jurnaliștilor de la Recorder, „Clanul Marelui Alb”, a provocat reacții puternice în societate, dar și în rândul autorităților. Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat și a deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate în material. Anterior, două dintre personajele principale ale investigației și-au dat demisia din pozițiile deținute.

Anunțul a fost făcut chiar de către jurnaliștii Recorder, care citează surse judiciare.

„Conform surselor Recorder, Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat în urma investigației „Clanul Marelui Alb” și a deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate în materialul Recorder.

De asemenea, doi dintre oamenii care apar în investigație și-au prezentat demisiile: Lazăr Neacșu a demisionat din PSD, din Consiliul General al Municipiului București și din Adunarea Națională Bisericească. Iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei București.

Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel. Și să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigația Recorder. Mută astfel atenția de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici. Vom reveni pe acest subiect”, au scris pe Facebook cei de la Recorder.

Biserica Ortodoxă, scut în jurul patriarhului

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a avut miercuri, 13 octombrie, două reacții în decurs de câteva ore, față de investigația Recorder, ”Clanul Marelui Alb”. Bănescu a catalogat-o ca fiind jalnică și făcută cu un singur scop:”lovirea în imaginea publică a Patriarhului Daniel”, despre care spune că are o „onestitate profundă”.

Material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenţii, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. (…) În material se foloseşte masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă. Care poate fi perceput astfel, doar pentru că în conţinut este introdus numele unei persoane foarte importante. Tactica aceasta vicleană e veche, dar încă eficace. Întrucât rezervele sociale de credulitate, prejudecată şi ignoranţă, în sfera unor anumite probleme, sunt inepuizabile”, a transmis Bănescu.

Prefericitul, „onest” dar neștiutor de ceea ce se întâmplă în subordinea lui

„Există, da, şi vor exista mereu, oameni de afaceri care încearcă să se apropie de Biserică, vizitaţi de tentaţia irepresibilă de a specula posibile relaţii personale cu unii angajaţi ai acesteia. A extrapola însă o asemenea intenţie detestabilă la nivelul patriarhal cel mai înalt, a lansa primitiv şi iresponsabil, fie ca angajat al administraţiei bisericeşti, fie ca jurnalist „independent” ideea absurdă şi otrăvită că asemenea lucruri se petrec cu ştirea Patriarhului României, acest lucru în sine este nu doar inept, ci şi dezgustător, abject.

Consilierul local vizat de ancheta Recorder și-a dat demisia din PSD

Organizaţia PSD Bucureşti a anunţat miercuri, 13 octombrie, demisia lui Lazăr Neacşu din partid şi din funcţia deţinută în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Consilierul PSD apare în ancheta Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor.

Organizaţia PSD Bucureşti şi organizaţia PSD sector 4 anunţă că domnul Neacşu Lazăr şi-a prezentat în această dimineaţă demisia din Partidul Social Democrat şi din calitatea de consilier general PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, a transmis filiala PSD, prin intermediul unui comunicat de presă.

Recorder a publicat o amplă investigație despre modul în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână, într-o afacere din construcția și reabilitarea de biserici din bani publici.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole