Dobânzile bancare ar putea scădea

Dobânzile bancare ar putea deveni mai mici, în scurt timp, ca măsură de sprijinire a economiei naționale în perioada de criză. Anunțul a fost făcut de Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, care nu a oferit însă și un orizont de timp.

Una din măsurile ce ar trebui luate, în această perioadă de criză, vizează domeniul bancar. Este asul pe care țara noastră îl are, comparativ cu economiile dezvoltate.

„România are un atu, față de multe alte țări din regiune: mai este loc ca politica monetară să vină să susțină, din spate, mai este loc ca dobânzile să scadă, de acolo putem să mai dăm încă un impuls economiei alături de politica fiscală care merge, dar nu mai are foarte mult spațiu. În alte țări din Uniunea Europeană dobânzile sunt deja la zero sau deja negative și nu mai este loc”, a declarat joi seară, la B1 TV, Florin Cîțu.

Acesta a spus că statul va continua să injecteze bani în economie și a dat drept exemplu deciziile deja luate, cum ar fi prelungirea unor măsuri fiscale de colectare, fapt ce a lăsat 16 miliarde de lei  companiilor, drept capital de lucru. La acestea se adaugă rambursarea unui plus de 3 miliarde de lei din taxa pe valoare adăugată sau 1 miliard de lei, în programul „Start up Nation”.

În prezent, dobânda practicată de Banca Națională a României este de 1,5% la dobânda de politică monetară, 2% la facilitatea de creditare și 1% la facilitatea de depozit. Nivelul a fost stabilit ultima dată în 6 august 2020 și a reprezentat a treia scădere a dobânzii în acest an, după ce se mai operaseră modificări pe 2 iunie 2020 (1,75% / 2,25% / 1,25%) și pe 23 martie 2020 (2,00% / 2,50% / 1,50%).

Anterior nu se mai schimbase nimic de doi ani, respectiv din 8 mai 2018, când nivelul era de 2,50%, 3,50%, respectiv 1,50%.

1 COMENTARIU

  1. Acum Brutus nu ce cam tarziu ? Industrie romaneasca kanci, populatie romaneasca e pe cale de disparitie ca capra neagra , banci romanesti mai e una care este , etc . Acum ne avantajau falimentele , ca vorba aia scadeau preturili si ne mai apropiam si noi romanii harnici si corecti de obiectivele de investitii , dar asa mosule tu lesi aceasi propretari cu aceleasi metehne sa conduce si sa face profit de trei cifre pe spatele bietului roman sclav in tarisoara lui .
    O scalzi cu dobanda mica mica cat ii pu ta la furnica , dar acum cu cine mai lucrii ca nici romani nu mai ai , decat in polirtca si militie pentru pensii speciale , si nici pakistanezi si vietnamezi nu te mai lasa estia sa aduci .
    Cand erau toate bune Itarescu ne zicea ca se maresc dobanzili ca noi e puturosi si nu muncim indeajuns . Minciuni minciuni minciuni si durere .
    Partea proasta e ca eu care este ,nu am cu cine vota , ca toti e din acelasi partid antiromanesc , bagat cu prosteala in tara dupa ce l-au dat jos pe patriotul dar prostul Niculae . Normal cu legile astea nu se face nimic normal , si doar joc de glezna romanesc pe manela de Vaiana , Berlinen sau alta capitale europeida .
    Dute si mai splate pe cap macar nene Chitule ca de iconomie nationale nu mai e nici o sfaraiala , ca puti si e di rau . Ne-au plecat pana si berzele care mai aduceau sclavuti noi nouti pentru oculta economica !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...