Cu câte miliarde de lei am ajutat Ucraina în 2023? DOCUMENT

Publicat: 14 ian. 2024, 17:00, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Cu câte miliarde de lei am ajutat Ucraina în 2023? DOCUMENT

Un document de la Ministerul Finanțelor ne prezintă modul cum a ajutat România Ucraina de la declanșarea conflictului cu Rusia lui Putin.

Valoarea ajutorului financiar pe care România l-a acordat Ucrainei, în anul 2023, este în sumă de aproximativ 3 miliarde lei, se arată într-un document semnat de Gyorgy Attila, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

De asemenea, se spune în document, prin hotărâri de Guvern a fost aprobată acordarea de către România a unor ajutoare umanitare externe de urgență, cu titlu gratuit, pentru Ucraina (de exemplu: Hotărârea Guvernului nr. 249/2023 privind scoaterea din rezervele de stat și acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgență, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, în vederea asigurării protecției populației în contextul conflictului din Ucraina, Hotărârea Guvernului nr.42/2023 privind scoaterea din rezervele de stat și acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgență, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, în vederea asigurării protecției populației în contextul conflictului din Ucraina), context în care considerăm necesar solicitarea punctului de vedere al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale, în calitate de instituție publică responsabilă în ceea ce privește aplicarea prevederilor din aceste hotărâri.

De la declanșarea conflictului armat în Ucraina, Guvernul României a inițiat și aprobat o serie de acte normative prin care se instituie măsuri de protecție socială și de integrare socială a cetățenilor refugiați sau a apatrizilor din Ucraina.

Astfel, potrivit prevederilor art. 1 alin.(10) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește că: ”Familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, beneficiază începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/lnspectoratului pentru Situații de Urgență București-llfov. Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Totodată, prin Hotărârea Guvernului nr. 368/2023 privind stabilirea cuantumului, condițiilor și a mecanismului de acordare a sumelor forfetare potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, au fost stabilite mecanismul și condițiile de acordare și decontare a sumelor forfetare aferente cheltuielilor prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 15/2022, cu modificările și completările ulterioare.


Totodată, Finanțele susțin că Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitate de instituție publică responsabilă în ceea ce privește aplicarea prevederilor din actele normative menționate anterior, sunt în măsură să se pronunțe asupra solicitărilor din întrebare cu privire la valoarea cumulată a ajutorului financiar acordat de către România Ucrainei de la declanșarea războiului și până în prezent, precum și la categoriile de cheltuieli care fac obiectul acestor costuri.