”Dosarul valiza lui Nicușor Dan”: Donații și sponsorizări în vizorul DNA

Publicat: 19 apr. 2024, 09:52, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
”Dosarul valiza lui Nicușor Dan”: Donații și sponsorizări în vizorul DNA

Conform unor surse, BitDefender ar fi efectuat o donație de 5 milioane de euro către Nicușor Dan, din care acesta din urmă ar fi direcționat 1,5 milioane de euro către platforma Hotnews. În lumina recentelor atacuri și investigații publicate în serie despre Piedone și Primăria Sectorului 5, este plauzibil ca această informație despre donația către Hotnews să fie relevantă. Cu toate acestea, este notabil faptul că platforma Hotnews nu a menționat nimic despre Nicușor în această privință.

Conform unor informații obținute pe surse, se sugerează că BitDefender ar fi donat lui Nicușor Dan suma impresionantă de 5 milioane de euro. Din această sumă, se presupune că Nicușor ar fi direcționat 1,5 milioane de euro către platforma Hotnews. Este plauzibil ca informația privind donația de 1,5 milioane de euro făcută de Nicușor către Hotnews să fie relevantă, având în vedere atacurile recente și „investigațiile” publicate în cascada referitoare la Piedone și Primăria Sectorului 5. Cu toate acestea, este remarcabil faptul că nu a fost menționat niciun cuvânt despre Nicușor pe platforma Hotnews.

”Dosarul valiza lui Nicușor Dan”: Donații și sponsorizări în vizorul DNA

În lumina acestor informații, se poate observa că această donație ar putea fi, într-adevăr, reală, având în vedere antecedentele ”economice” din trecut.

În 2021, s-a dezvăluit că Florin Talpeș, fondatorul BitDefender, a făcut o donație către Nicușor în valoare de aproximativ 40.000 de euro.

Nicușor Dan

Ulterior, în 2022, Nicușor a anunțat că Primăria Municipiului București renunță la contractul cu compania rusă Kaspersky, furnizoare de servicii antivirus pentru primărie, și va începe o colaborare cu… exact! BitDefender. Acest lucru poate fi interpretat ca o recunoaștere a meritelor BitDefender și o eventuală recompensă pentru susținerea acordată în trecut.

”Dosarul valiza lui Nicușor Dan”: Donații și sponsorizări în vizorul DNA

În anul 2016, Nicușor Dan a dezvăluit lista persoanelor care au donat peste 10.000 de lei pentru campania sa electorală. Printre acești donatori s-au numărat mulți antreprenori din domeniul IT, matematicieni, precum și Nicolae Ratiu, fiul lui Ion Ratiu, lideri ai companiilor Emag și Skin Media, și fondatorul Bitdefender. În același context, Nicușor Dan a detaliat și cheltuielile efectuate în cadrul campaniei electorale. El a subliniat că, în perioada 6 – 18 mai, a înregistrat încasări din donații publice, prin intermediul site-ului salvatorii.ro (site care în prezent nu mai există), în valoare de 241.324 lei, sumă provenită atât de la donatori mici, cât și de la cei care au făcut donații mai mari.

Site-ul salvatorii.ro (site care în prezent nu mai există), prin care Nicușor Dan a încasat în anul 2016 – 241.324 lei. Print screen din data de 27  aprilie 2016.

Raportul Autorității Electorale Permanente a dezvăluit că în campania electorală din 2020, Nicușor Dan a primit suma de 66.700 de euro ca donații, conform documentelor depuse la AEP. Figura independentă a politicii, Nicușor Dan, este un obișnuit al donațiilor, evidențiate de declarațiile de avere depuse începând cu 2016, totalizând sume „cadou” de 1.027.300 de lei. Aceste donații includ și sume de 241.000 de lei primite între 2017 și 2019 de la diverse persoane fizice, în timpul mandatului său de deputat în Parlamentul României, fără a fi candidat în vreun scrutin electoral. Interesant este că aceste sume au fost încasate fără a fi transmise printr-un cont bancar, deoarece începând cu ianuarie 2017, rubrica „Active financiare” din declarațiile de avere ale lui Nicușor Dan a fost goală.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent pentru un nou mandat la conducerea Primăriei Municipiului București, și-a anunțat public nevoia de fonduri pentru campania electorală. A lansat un site dedicat campaniei sale, „nicusordan.ro”, care include un buton de donații virtuale.

„Cel mai important, acest site are un buton de donații. Și fac apel bucureștenilor să doneze pentru candidatul independent Nicușor Dan. Suma pe care am strâns-o, în 2020, prin donații a fost de 200.000 de euro. Anul acesta am strâns, până acum 150.000 de euro. Și țintesc la 450.000 de euro”, a precizat Nicușor Dan.

Potrivit Raportului Autorității Electorale Permanente din 2021, în procesul electoral din 27 septembrie 2020, Nicușor Dan a declarat venituri electorale de 326.800 de lei din donații și 94.700 de lei din împrumuturi, în total 446.000 de lei. Cheltuielile electorale au fost raportate la 445.251 de lei, documente depuse de Nicușor Dan prin mandatarul financiar Adrian Ciocan. AEP a confirmat aceste informații și a validat rambursarea cheltuielilor electorale.

Concluzii

În urma analizei documentelor justificative furnizate echipei de control, s-a constatat că în anul 2022, Partidul Uniunea Salvați România a înregistrat venituri totale în valoare de 48.683.847,57 lei. Acestea au fost repartizate după cum urmează: 3.332.467,81 lei – din cotizații; 176.213,90 lei – din donații; 45.157.305,43 lei – din subvenții acordate de la bugetul de stat, transferate de către Autoritatea Electorală Permanentă; 12.863,99 lei – din venituri excepționale rezultate din cedarea activelor corporale; 1.299,96 lei – din servicii prestate; 1,87 lei – din dobânzi și dividendele din investiții fără scop patrimonial; 2.804,23 lei – din alte venituri din exploatare; 880,80 lei – din diferențe de curs valutar; 0,10 lei – din dobânzi bancare; 9,48 lei – din sconturi obținute.

Cheltuielile înregistrate au totalizat suma de 30.930.718,81 lei.

Sancțiuni impuse

În urma constatărilor, Partidul Uniunea Salvați România a fost sancționat cu amendă în valoare de 15.000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (8) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu amendă în valoare de 15.000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 25 alin. (2) din aceeași lege, și cu avertisment pentru nerespectarea prevederilor art. 60 alin. (3) din aceeași lege.

Nicușor Dan

Nicușor Dan

Sursă: legislatie.just.ro

Nicușor Dan, în mijlocul unui nou dosar penal, ca urmare a donațiilor de 350.000 de lei de la persoane fizice

Nicușor Dan

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul general, Nicușor Dan, a primit donații în valoare de 350.000 de lei de la mai multe persoane fizice, ceea ce a atras atenția DNA-ului, care investighează posibila infracțiune de spălare de bani.

Acest lucru vine în contextul în care Nicușor Dan figurează cu datorii de 350.000 de lei către persoane fizice, fără a deține un cont bancar, conform declarației sale de avere. Această situație ridică întrebări despre modul în care au fost raportate datoriile la Autoritatea Electorală Permanentă și despre modalitatea în care au fost primiți banii donați.

În plus față de aceste aspecte, primarul general mai deține un teren intravilan în Predeal și un autoturism Citroen, fabricat în 1986.

Nicușor Dan

Nicușor Dan

Nicușor Dan, sub lupa procurorilor DNA pentru spălare de bani

Nicușor Dan

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conform declarației sale de avere, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost beneficiarul unor donații în valoare totală de 350.000 de lei de la 11 persoane fizice.

Cu toate acestea, în ciuda sumelor semnificative primite, Nicușor Dan nu deține niciun cont bancar în prezent. În declarația sa de avere din anul 2020, referitoare la averea din 2019, el raporta un cont bancar cu 9.000 de euro și datorii totale de 85.000 de euro, fără să menționeze proprietăți imobiliare.

În septembrie 2020, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au inițiat un dosar penal împotriva primarului general Nicușor Dan, ca urmare a denunțurilor depuse de mai multe persoane. DNA a concluzionat că există suficiente probe pentru a susține acuzațiile de fals în declarații, exercitare fără drept a avocaturii, spălare de bani și înșelăciune. Dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru continuarea cercetării penale.

Gheorghe Piperea, avocatul care s-a referit la acest caz, a subliniat că Nicușor Dan este obligat să își prezinte demisia în fața acuzațiilor grave. Afirmațiile lui Piperea, preluate de Evenimentul Zilei, subliniază că documentele oficiale sunt pe cale să fie examinate de judecătorii de la ÎCCJ, iar publicul și presa vor avea acces la aceste informații.

Procurorii se concentrează asupra donațiilor raportate în declarația de avere

DNAsediu_intrare

Conform declarațiilor multiple ale martorilor, Nicușor Dan ar fi primit sume semnificative de bani, fie sub formă de donații – cu sau fără documente notariale, fie sub formă de împrumuturi. Cu excepția unor transferuri de bani efectuate în mod direct, contractele asociate acestor tranzacții erau redactate astfel încât să permită utilizarea fondurilor doar în cadrul campaniilor electorale.

Nicușor Dan

Fragment din declarația de avere a lui Nicușor Dan pentru anul 2019

Nicușor Dan

Nicusor Dan

Fragment din declarația de avere a lui Nicușor Dan pentru anul 2021

Potrivit lui Gheorghe Piperea, majoritatea sumelor certificate de martori și de documentele obținute de la Autoritatea Electorală Permanentă sau de la Uniunea Salvați Bucureștiul(USB) erau destinate campaniilor electorale ale USB, dar ajungeau direct în conturile lui Nicușor Dan.

Există o sumă de 90.000 de lei raportată ca donație pentru campania electorală a lui Nicușor Dan, însă inspectorii de la AEP au descoperit dovezi care arată că doar 70.000 de lei din această sumă au fost cheltuiți în scopul declarat, restul rămânând în conturile primarului.

Gheorghe Piperea susține că cel puțin trei dintre cele zece donații analizate de DNA au fost încheiate sub forma unor documente fără autentificare notarială, ceea ce ar putea duce la anularea absolută a acestor transferuri de fonduri și la necesitatea returnării sumelor încasate.

Drept la replică 19 aprilie 2024 17:18
  • Compania Bitdefender nu a efectuat niciodată vreo donație către Nicușor Dan sau către alt candidat sau partid politic.
  • Soluțiile Bitdefender au fost furnizate fără costuri către Primăria Capitalei, ca parte a campaniei globale a Bitdefender de sprijin a instituțiilor publice cu soluții de securitate performante pentru a-și proteja eficient datele și infrastructurile IT, după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Până la momentul transmiterii acestui drept la replică, compania Bitdefender nu a fost contactată de către publicație pentru a furniza un punct de vedere oficial legat de subiectul abordat.