Dr. Alis Grasu: Ambulanța Publică din România salvează vieți cu ”55% deficit de medici și un parc auto depășit”

Publicat: 28 iul. 2022, 20:44, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Alis Grasu:  Ambulanța Publică din România salvează vieți cu ”55% deficit de medici și un parc auto depășit”
Alis Grasu_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Parcul auto al serviciilor judeţene de ambulanţă din ţară este depăşit şi există un deficit de 43,34% de personal şi de 55,5% de medici, a anunțat dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIf), la Iași, cu prilejul Zilei Naționale a Ambulanței (28 iulie).

Concret, în 2021, intervențiile au fost realizate de 12.733 de angajați, în timp ce normativul aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății prevede 22.780 de posturi la serviciile judeţene de ambulanţă şi din Bucureşti-Ilfov.

„Ambulanţei Publice din România i-au fost alocate posturi mai puţin faţă de normativ, rezultând un deficit de personal pe toată ţara de 43,34%. Trebuie subliniat în mod deosebit deficitul de 55,5% privind medicii din sistemul public de ambulanţă. Domnilor, medicină fără medici nu se poate. Şi acum, la această aniversare, fiecare îşi pune o dorinţă. Eu îmi doresc pentru dumneavoastră toţi, pentru noi toţi, ca serviciile de ambulanţă să aibă personal suficient numeric, raportat la cerinţele populaţiei, bine pregătit, disciplinat, altruist, empatic, într-un cuvânt oameni adevăraţi cărora le pasă de semenii lor aflaţi în suferinţă şi, nu în ultimul rând, dotare corespunzătoare cu ambulanţe noi şi performante care să nu necesite costuri mari pentru reparaţia lor şi centre de pregătire pentru personalul din serviciile de ambulanţă, măcar câte unul pe regiune, la nivel naţional”, a subliniat dr. Alis Grasu.

În 2021, ambulanțierii din țara noastră au intervenit pentru 3.903.697 de cazuri, ceea ce înseamnă – precizează dr. Grasu – ”o medie zilnică de 10.695 de intervenții”.