Dragoste în vremea AI: O artistă spaniolă își leagă destinul cu o hologramă

Publicat: 27 feb. 2024, 10:33, de Vasile Bahrim, în ACTUALITATE
Dragoste în vremea AI: O artistă spaniolă își leagă destinul cu o hologramă

Alicia Framis, o artistă spaniolă în vârstă de 57 de ani, originară din Barcelona și stabilită la Rotterdam, Olanda, a anunțat că va face un pas revoluționar în lumea artei și a relațiilor interpersonale.

Într-o ceremonie unică ce va avea loc în această vară la Muzeul Depot Boijmans Van Beuningen din Rotterdam, Framis se va căsători cu AILex, o hologramă alimentată de inteligența artificială, creată pe baza profilurilor foştilor săi parteneri.

Framis își descrie „partenerul” ca pe o nouă formă de partener, capabil să-i îndeplinească nevoile emoționale, într-un mod similar cu învățarea plăcută a unei limbi străine prin aplicații digitale.

Nunta va include un „ritual unic pentru uniunea dintre un om și un avatar”, iar invitații vor avea ocazia să deguste „mâncare moleculară” concepută să fie savurată atât de oameni, cât și de entități non-umane.

Detaliile despre această mâncare rămân încă un mister…

Nunta, ce pare a fi mai mult un performance artistic, deschide un nou capitol în era relațiilor om-tehnologie, explorând noțiuni precum iubirea, singurătatea și interacțiunea om-robot, într-o manieră profund inovatoare.

Demersul nu este primul în care artista explorează limitele iubirii și ale singurătății prin artă. Alicia Framis a fost mereu preocupată de crearea unor proiecte ce abordează singurătatea urbană și modalitățile de îmbunătățire a conviețuirii umane.

În contextul în care studiile indică o creștere a sentimentului de singurătate la nivel global, inițiativa Aliciei Framis deschide o discuție importantă despre rolul tehnologiei și AI în formarea relațiilor interpersonale și în atenuarea sentimentului de singurătate.

Ceremonia de nuntă promite să fie nu doar un moment memorabil în cariera ei artistică, ci și să stimuleze idei originale privind viitorul conviețuirii omului cu inteligenţa artificială.