Dries Van Noten, ”Maestrul flamand”, se retrage în glorie. „Fără început, fără sfârșit!”

Publicat: 23 iun. 2024, 22:57, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în LIFESTYLE , ? cititori
Dries Van Noten, ”Maestrul flamand”, se retrage în glorie. „Fără început, fără sfârșit!”
Foto: www.on.com

Cea de-a 150-a şi ultimă colecţie a designerului belgian Dries Van Noten, care a decis să se retragă din activitate la vârsta de 66 de ani, a fost prezentată sâmbătă în cadrul unei „celebrări” emoţionante la care au participat mai mulţi reprezentanţi din industria modei.

Sute de persoane au fost invitate de Dries Van Noten într-un hangar din La Courneuve, o localitate din departamentul francez Seine-Saint-Denis, pentru a asista la această defilare, organizată pe un podium din beton acoperit de un covor gigantic de confetti argintii, care au plutit în aer în ritmul paşilor modelelor.

„Da, aveam nişte lucruri de demonstrat, voiam să termin la un nivel înalt”, a declarat designerul belgian, foarte apreciat în industria modei, în primele minute care au urmat după ce a fost ovaţionat în picioare de spectatorii prezenţi la eveniment.

Toate elementele distinctive ale stilistului originar din Anvers, denumit uneori şi „maestrul flamand”, au fost prezente în această colecţie masculină, dar care a fost prezentată şi de femei: costume impecabil croite, materiale îndrăzneţe, asocieri evidente şi un anumit univers poetic.

Impermeabilele transparente, bej, ca o a doua piele, au fost asortate cu pantaloni scurţi de costum. Topurile din organza şi siluetele pe care le acopereau păreau să plutească.

Ultimul model prezentat, concluzia a 38 de ani petrecuţi în sectorul modei, a fost o siluetă masculină în întregime aurie, cu o haină neagră lungă, până la glezne. Ca un ecran negru de final, precum în filme.

Numele colecţiei a fost „Fără început, fără sfârşit”.

În faţa presei, la câteva minute după defilare, designerul belgian a anunţat că intenţionează să îşi ia o săptămână de vacanţă şi să înceapă apoi „să se pregătească pentru ceea ce urmează”.

Puţini sunt creatorii de modă care se retrag din activitate la vârsta de 66 de ani, în plină formă şi care au o companie cu o stare financiară bună.

„Simt că a venit timpul să las locul unei noi generaţii de talente pentru a-şi aduce viziunea lor asupra mărcii noastre”, a anunţat Dries Van Noten în primăvara acestui an.

A fost o decizie dificilă, cu atât mai mult cu cât casa de modă care îi poartă numele – şi care creează îmbrăcăminte, accesorii şi parfumuri – va continua să funcţioneze fără el, deşi Dries Van Noten se gândeşte să îşi păstreze un rol de consilier pentru produsele de înfrumuseţare sau pentru designul de magazine.

„Este un moment foarte emoţionant, o pagină de istorie, începutul sfârşitului unei legende”, a declarat Jakub Szczepaniak, director de achiziţii pentru magazinul Aera+001 din Toronto.

Creatorul de modă Alexandre Mattiussi (casa Ami) i-a adus un omagiu „unui maestru al culorii, al materialelor” şi „mai ales cuiva care pare să fi găsit un echilibru perfect între viaţa lui de designer şi viaţa personală, cu grădina lui în care ni-l imaginăm culegând fructe şi cultivând plante”.

Jurnalista Sophie Fontanel consideră că „Dries se retrage pentru că nu-i place cu adevărat ceea ce a devenit moda”. „El a văzut Met Ball (celebra gală newyorkeză – n.red.), acele fete care trebuie purtate pe braţe pentru a urca treptele. Asta nu mai este moda lui”, a adăugat ea.

Designerul belgian a făcut din discreţie una dintre mărcile sale. Ca urmare, el nu este cunoscut în afara unui cerc de admiratori.

„Aşa şi trebuie să fie. Nu toate lucrurile sunt pentru toată lumea, altfel toate casele ar fi precum Nike”, a spus Jakub Szczepaniak.

Următoarele colecţii ale casei de modă belgiene vor fi realizate de o echipă a studioului său, alături de care Dries Van Noten a lucrat timp de mulţi ani.

Singura condiţie pusă de designer înainte de retragerea sa din activitate: casa de modă trebuie să rămână la Anvers, oraşul în care el locuieşte. Grupul Puig, care a cumpărat o participaţie majoritară în casa lui de modă în 2018, a acceptat această condiţie.

Înfiinţată în anii 1980, casa Dries Van Noten şi-a prezentat prima colecţie la Londra în 1986, alături de colectivul „Six d’Anvers” (din care mai făceau parte Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Walter Van Beirendonck şi Marina Yee), sinonim încă şi astăzi cu avangarda modei.

Fiu şi nepot de croitori, designerul belgian şi-a deschis primul magazin în 1989 în capitala mondială a diamantelor. Casa belgiană deţine în prezent 500 de puncte de vânzare în întreaga lume.