Drona maritimă de la Tuzla era construită în SUA, dar dotată cu o rachetă sovietică

Publicat: 09 apr. 2024, 13:05, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Drona maritimă de la Tuzla era construită în SUA, dar dotată cu o rachetă sovietică

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă să conducă la inovații tehnice. Un nou tip de dronă maritimă a fost descoperit acum în Marea Neagră – echipată cu un focos masiv. Dar originea ei este neclară.

O parte din drona maritimă care a apărut în România la începutul lunii aprilie a venit din SUA. Aceasta este concluzia publicată de portalul Naval News. În consecință, drona maritimă neobișnuită se bazează pe o barcă gonflabilă din SUA cu o cocă din aluminiu, care a fost de fapt proiectată pentru operațiunile pompierilor. Vopseaua roșie originală a ambarcațiunii, fabricată de Silver Ships în statul american Alabama, este încă vizibilă pe corpul inferior și pe gulerul gonflabil, se arată în raport.

Barca, de aproape zece metri lungime, a fost aparent transformată și echipată cu un focos pentru a ataca navele. Potrivit raportului, aceasta este o rachetă antinavă P-20 Styx care cântărește aproximativ 500 de kilograme și este de producție sovietică. Focosul este montat pe un cadru de lemn în puntea din față a bărcii. Focosul în sine are o încărcătură în față, pentru a perfora o gaură mare în navă înainte ca încărcătura principală să detoneze, provocând mai multe daune.

Drona a fost aruncată în aer

Încă nu a fost clarificat oficial cine deținea drona. Oricum, originea americană a bărcii indică Ucraina. Potrivit Naval News, compania americană Silver Ships a livrat ambarcațiuni și în țara atacată de Rusia. Dar nu s-a precizat și ce modele au fost livrate. Potrivit raportului, drona maritimă ar fi putut veni și din Rusia și a fost destinată utilizării împotriva navelor de transport pe rutele comerciale din Marea Neagră.

Polițiștii de frontieră români au descoperit drona răsturnată în Marea Neagră, lângă satul Tuzla. Serviciul de salvare maritim român a remorcat ambarcațiunea fără pilot până în portul Constanța, unde a fost examinată de specialiștii serviciilor de informații. Ulterior a fost aruncată în aer.