Ambarcațiunea misterioasă de la Tuzla a fost distrusă. Cine ce vrea să ascundă?

Publicat: 06 apr. 2024, 15:05, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Ambarcațiunea misterioasă de la Tuzla a fost distrusă. Cine ce vrea să ascundă?

Specialiștii Serviciului Român de Informații și ai Ministerului Apărării Naționale au executat o detonare controlată, ieri seara. Procedura s-a desfășurat în condiții de siguranță și cu respectarea tuturor dispozițiilor legale, vineri, 5 aprilie, la ora 18.24, în Poligonul de trageri antiaeriene Capu Midia, județul Constanța.

Astfel sună un comunicat sec, oficial, al ministerului Apărării Naționale.

Ce se ascunde în spatele lui?

Un set de informații care, probabil, că s-a preferat să fie ținute departe de ochii publicului. Și, poate, și de ai altor instituții.

Este un principiu clasic în lumea informațiilor: ceea ce nu mai există, nu mai poate fi analizat și nu mai aduce informații noi. Un pic de explozibil rezolvă o mulțime de bătăi de cap.

Dar, mai bine, să luăm povestea de la capăt!

„În cursul serii de joi, 4 aprilie, nava de căutare-salvare Artemis a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a transportat, în zona de siguranță a poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia, o ambarcațiune recuperată din apele teritoriale românești”, a transmis Serviciul de Informare Publică al MApN.

Deja o primă întrebare se naște: de ce în poligon, și nu în altă parte, mai accesibilă? Oare de la început s-a vădit că ambarcațiunea prezenta riscul de a produce o explozie puternică?

Ulterior s-a adăugat că vineri, 5 aprilie, specialiștii verifică ambarcațiunea.

Potrivit Poliției Constanța, ambarcațiunea a fost localizată joi, plutind în derivă și răsturnată, la 35 de kilometri de ţărm, după ce prezența ei fusese semnalată miercuri seara.

„Ambarcaţiunea a fost descoperită în mare, în dreptul comunei Tuzla. La faţa locului a fost efectuată cercetarea în vederea stabilirii provenienţei şi a cauzei care a dus la răsturnarea acesteia”, au precizat poliţiştii.

Ambarcațiunea a fost examinată de specialiștii SRI. Conform aprecierilor acestora, ambarcațiunea se afla pe mare de ceva vreme. Depunerile de sare și alge indicau că ar fi navigat de câteva luni.

Pe de altă parte, la bordul ei au fost identificate elemente care puteau fi un tip de antenă „Star Link”.

A fost emisă ipoteza că ar fi o ambarcațiune de transport fără echipaj, cu destinația Insula Șerpilor. Ce transporta, rămâne un mister.

Unele surse spun că ar fi avut și un compartiment care era destinat încărcării cu explozibili. Dar, conform surselor, acesta era gol.

Pe scurt, ancheta a rămas fără vreun rezultat oficial. Cui a aparținut ambarcațiunea, cum a ajuns în apele teritoriale românești, de unde venea și unde ar fi trebuit să ajungă, rămâne un mister.

Misterul a fost rezolvat simplu: ambarcațiunea a fost detonată în poligonul de la Capu Midia!

De-acum, poftim de mai află amănunte! Din praful care s-a ales de epavă, probabil că nici cei mai specializați investigatori nu vor mai putea afla amănunte suplimentare.

Deci, dacă ai o problemă, cel mai simplu, dacă ai niște trotil, e să distrugi probele. Apoi, n-au decât jurnaliștii și cei care ar vrea să știe adevărul să-și bată capul.

Oricând te poți ascunde în umbra lipsei informațiilor!