E nevinovat fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy?

Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, a primit o condamnare pentru corupţie: trei ani de închisoare, dintre care un an cu executare şi doi ani cu suspendare.

Decizia nu este definitivă, fostul preşedinte a făcut recurs, își susține nevinovăția  și consideră că acuzaţiile împotriva sa reprezintă o mârşăvie, conform Le Monde.

Potrivit instanţei, în anul 2014 Sarkozy – care a condus Franţa între anii 2007 şi 2012 – împreună cu avocatul său au încercat să mituiască un judecător al Curţii Supreme pentru a obţine informaţii despre un alt caz judiciar.

Acest caz este doar unul dintre mai multele procese penale declanşate împotriva politicianului şi primul care a ajuns în faza de judecată.

După ce Sarkozy a pierdut alegerile prezidenţiale din anul 2012 în fața lui François Hollande, procuratura a început cercetările împotriva sa pentru că exista suspiciunea că în campania prezidenţială din anul 2007 acesta ar fi primit fonduri în secret de la regimul fostului preşedinte libian, Muammar al-Gaddafi.

Ce rezultă din interceptări

Potrivit BBC în cadrul cercetărilor, în perioada anilor 2013 – 2014 autorităţile au interceptat convorbirile telefonice dintre Sarkozy şi avocatul său Thierry Herzog. Cei doi bănuiau că telefoanele lor sunt interceptate, de aceea fostul preşedinte folosea un telefon pentru a discuta cu avocatul, care era înregistrat pe numele şi pe adresa unui fost coleg de şcoală al lui Herzog, Paul Bismuth.

Din discuţiile interceptate rezulta că Sarkozy dorea să obţină informaţii confidenţiale despre aşa numitul caz Bettancourt de la un judecător al Curţii Supreme, Gilbert Azibert. În acel caz Sarkozy a fost acuzat că profitând de starea psihică a moştenitoarei imperiului cosmetic L’Oréal, Liliane Bettancourt, a convins-o pe aceasta să sprijine campania sa electorală din anul 2007.

Nu este primul preşedinte francez care a fost condamnat

Fostul preşedinte a susținut în cursul procesului că Azibert nu a primit nimic de la el şi nu a intervenit în nicio formă pentru acesta. New York Times scrie că potrivit legislaţiei franceze procurorii nu trebuie să demonstreze că obiectul unui pact de corupţie s-a şi realizat, este de ajuns pentru condamnare dacă se dovedeşte că a existat o astfel de înţelegere.

Procuratura a solicitat condamnarea celor trei: Sarkozy, Herzog şi Azibert. Sentinţa a fost identică în cazul tuturor inculpaţilor: trei ani de închisoare, dintre care unul cu executare şi doi cu suspendare.

Nicolas Sarkozy nu este primul preşedinte francez care a fost condamnat, începând cu anul 1958, de când a fost fondată a cincea republică franceză. Prima dată a fost condamnat Jacques Chirac în 2011, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru că în perioada cât a fost primarul general al Parisului a comis abuz în funcţie şi a distribuit ilegal fondurile publice, potrivit Radio România Actualități.

Pe Sarozy îl aşteaptă şi alte procese penale: la data de 17 martie va trebui să apară din nou în faţa instanţei împreună cu alţi 13 inculpaţi în aşa numitul caz Bigmalyon. În acest caz este acuzat că a depăşit bugetul electoral în campania din 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...