E real: Un astronaut american revine pe Pământ la bordul unei capsule spaţiale ruse

Zborul de întoarcere pe Terra a astronautului american Mark Vande Hei de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unei capsule spaţiale Soiuz a Rusiei, alături de alţi doi cosmonauţi ruşi, se menţine cum este prevăzut, a confirmat NASA, citată de EFE.

Într-un comunicat, agenţia spaţială americană notează că, la „30 martie, capsula spaţială Soiuz se va întoarce pe Terra, conform programării, avându-i la bord pe astronautul NASA Mark Vande Hei şi pe cei doi cosmonauţi Piotr Dubrov şi Anton Şkaplerov”. Comunicatul precizează că Vande Hei deţine „recordul american” al celei mai lungi şederi în spaţiu, 355 de zile.

Invazia rusa în Ucraina, lansată pe 24 februarie, a suscitat îndoieli privind viitorul misiunilor spaţiale în care este implicată Rusia, ţară împotriva căreia Statele Unite şi aliaţii lor lor au impus sancţiuni dure şi măsuri ca represalii. Joi, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat suspendarea lansării misiunii ExoMars, având ca obiectiv căutarea de evidenţe biologice sau geologice pe Marte, în faţa imposibilităţii de a coopera cu agenţia rusă Roskosmos, cu care colaborează la acest proiect, potrivit agerpres.ro.

ESA, care a anunţat că se aliniază „complet” sancţiunilor impuse Rusiei de către statele membre după invazia din Ucraina, a informat că evalua opţiunile disponibile pentru a putea menţine lansarea vehiculului de explorare (rover), care era prevăzută pentru septembrie anul acesta.

Agenţia europeană a reamintit că decizia Roskosmos de a-şi retrage personalul de la Centrul spaţial european, din Guyana Franceză, a întrerupt toate misiunile ce urmau să fie lansate cu ajutorul unei capsule ruseşti Soiuz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...