Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Efectele grave ale majorării cu 40% a pensiilor se vor vedea foarte repede

Publicat: 23 sept. 2020, 10:47, de Ziarul Puterea, în Indicatori macro , ? cititori
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Efectele grave ale majorării cu 40% a pensiilor se vor vedea foarte repede
Cîțu Sistemul de pensii private

Deprecierea monedei naţionale a început în momentul în care a fost anunțată moţiunea de cenzură şi rectificarea bugetară pentru că investitorii sunt foarte atenți la astfel de detalii, și este doar unul dintre efectele imediate ale votului parlamentarilor.

„Există riscul ca, în momentul în care această lege ar trece, imediat cursul s-ar deprecia caeea ce înseamnă şi inflaţie. Eu atunci i-aş cere lui Ciolacu şi găştii lui să îşi asume deprecierea monedei naţionale. Dacă cursul ar merge mai sus de 5 lei, eu spun că trebuie să vină şi să-şi dea demisia pentru că sunt direct responsabili pentru ceea ce se întâmplă în perioada următoare. Noi nu vom permite aşa ceva şi vom lua toate măsurile să evităm să ajungem acolo”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Ministrul Finanțelro arată că „toată lumea se uită astăzi la noi, agenţiile de rating, Comisia Europeană, investitorii, toţi se uită şi ne judecă şi văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer”.

El a spus că România abia a trecut, acum câteva luni, prin analiza Standard & Poor’s şi atunci a fost greu să fie menţinut ratingul de ţară.

„M-am uitat la aceste rapoarte şi am văzut că în raportul comun nu este nicio sursă de finanţare pentru creşterea punctului de pensie. Legea din 2019 a pensiilor arată că pentru anul acesta de la buget, dacă am fi mers pe varianta de 40%, trebuiau alocaţi 24 miliarde de lei şi pentru anul viitor 58 miliarde de lei. Nici aici nu scrie nicio sursă. Sumele necesare se asigură pe creşterea deficitului bugetar. Legea a fost făcută fără surse de finanţare, totuşi în aceste condiţii am reuşit anul acesta să facem o creştere a punctului de pensie cu cea mai mare sumă care a fost până acum într-o perioadă de criză – 177 lei şi am reuşit şi să creştem alocaţiile cu 20%, chiar dacă nici acolo nu a fost prezentată nicio sursă de finanţare”, a arătat Cîţu.

Liberalul a menţionat și că fostul ministru de Finanţe din Guvernul Dăncilă a atras atenţia că majorarea punctului de pensie se poate face doar pe reducerea investiţiilor publice. „Deci, într-o perioadă de creştere, Guvernul PSD ştia că nu se poate să crească pensiile fără să creeze probleme”, a susţinut ministrul Finanțelor.

Plenul Parlamentului a adoptat ieri rectificarea bugetară pentru 2020, cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie în locul majorării cu doar 14% propusă de Guvern.

Citește și: