Efectuarea testelor pentru droguri și alcool, suspendată la INML

Publicat: 16 feb. 2024, 06:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Efectuarea testelor pentru droguri și alcool, suspendată la INML
foto: 360medical.ro

Efectuarea testelor pentru droguri și alcool este suspendată temporar din cauza lipsei echipamentelor necesare acestei activități esențiale, a anunțat Institutul Național de Medicină Legală  ”Mina Minovici” București. În aceeași situație sunt și 19 IML-uri județene.

La INML ”Mina Minovici” , de doi ani, echipamentele necesare acestor teste au fost asigurate gratuit de o firmă, care acum și le-a retras.   

Apelul CSML

De altfel, Consiliul superior de medicină legală (CSML) informa, încă de la începutul anului, despre problemele logistice pe care le au unitățile medico-legale din cauza lipsei cronice de finanțare.

”Instituţiile medico-legale se confruntă cu probleme deosebite de logistică determinate de creşterea exponenţială a numărului de solicitări de efectuare a testelor pentru substanţe psihoactive şi de apariţia unor noi substanţe psihoactive, a căror determinare necesită echipamente de înaltă performanţă, extrem de costisitoare. Aceste probleme de logistică sunt cauzate de lipsa cronică de finanţare a acestei activităţi (în particular) dar şi a sistemului medico-legal (în general), lipsă de finanţare care este în bună măsură generată chiar de refuzul repetat al Ministerului Afacerilor Interne de a aproba mărirea tarifelor medico-legale (care sunt la acelaşi nivel din 2006, deci de aproape 20 de ani), în condiţiile unei creşteri extrem de mari a costurilor cu reactivi, materiale şi echipamente. Cu toate acestea, în cadrul instituţiilor medico-legale, personalul de specialitate face eforturi supraomeneşti să minimizeze timpii de aşteptare şi totodată să asigure analize care să aibă valoare probatorie maximă în justiţie, fără însă a putea trece peste timpii şi procedurile extrem de stricte de administrare, prelucrare şi interpretare a acestor probe”, se arată în informarea de pe site-ul CSML.

Numărul solicitărilor de efectuare a testelor pentru substanţe psihoactive a crescut foarte mult și pentru că testările în trafic, pentru depistarea şoferilor aflaţi sub influenţa stupefiantelor, nu coincid cu cele rezultate în urma testelor de laborator la serviciile de medicină legală. 

Potrivit CSML, testele rapide utilizate în cadrul Poliţiei Române sunt teste rapide de screening sau de orientare şi nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, aşa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML. De aceea, în cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat şi prin alte metode de investigaţie.

De altfel, medicii legişti au explicat că există „numeroase substanţe” care nu sunt incluse pe lista de substanţe interzise, dar care pot da reacţii fals pozitive. ”Astfel, există reacţii fals pozitive la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice; cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale; barbiturice: antiinflamatorii sau opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare”, explică medicii.

Astfel,  în prezent, INML și IML-urile au medici specialiști, dar, din păcate, nu și echipamentele necesare. De exemplu, la INML, medicii legiști sunt acum nevoiți să efectueze analize cu echipamente care au cel puțin 20 de ani vechime.

Evident, suspendarea efectuării analizelor toxicologice pentru droguri și alcool  afectează în mod direct soluționarea  unor dosare aflate în justiție.

Întrebat în legătură cu această situație de la INML Mina Minovici, aflat în subordinea Ministerului Sănătății,  ministrul Rafila  a declarat: ”o să mă interesez”,  ”să vedem, pentru că acolo trebuie să se facă analizele toxicologice”.