Eugen Teodorovici a radiografiat Executivul: „Câciu şi Boloş, doi găurici ai Guvernului Ciolacu”

Publicat: 16 iun. 2023, 16:00, de Ovidiu Zară, în POLITICĂ , ? cititori
Eugen Teodorovici a radiografiat Executivul: „Câciu şi Boloş, doi găurici ai Guvernului Ciolacu”

Invitat la podcastul sãptãmânal “PUTEREA CUVÂNTULUI”, care se difuzeazã pe canalul de youtube al cotidianului nostru, fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, a radiografiat componenţa cabinetului Ciolacu. În opinia acestuia, actualul executiv este de o facturã mult mai slabã decât cel condus de Cioloş.

„Această formulă de guvern este cea mai slabă de după Revoluţie”

Referindu-se la cei doi miniştri esenţiali din cabinetul Ciolacu, respectiv la ministrul Finanţelor, Marcel Boloş şi la ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, fostul ministru i-a caracterizat pe cei doi actuali demnitari ca fiind “doi gãurici”, din pricina gãurilor bugetare pe care aceştia le-au generat în mandatul din guvernul Ciucã. Referindu-se la atualul Guvern Ciolacu, fostul ministru Eugen Teodorovici este de pãrere cã dacã privim ca români, se poate spune “sã sperãm cã guvernul Ciolacu va face ceva pentru noi!”, însã dacã abordãm problema ca în vestul Europei, mai pragmatic, ancoraţi în realitate, vom spune “oare de ce România merge din rãu, în mai rãu?”.
“Nimeni nu poate sã conteste cã aceastã formula de guvern este cea mai slabã de dupã Revoluţie. Nu am crezut cã o sã ajung sã spun acest lucru vreodatã. Dacã comparãm acest guvern, de o facturã slabã, cu guvernul Cioloş, de exemplu, cel puţin din punct de vedere al educaţiei, al pregãtirii profesionale, guvernul Ciolacu este cel mai slab. Pornind de la cap şi pânã la ultima poziţie din guvernul Ciolacu nu existã niciun profesionist, cu una sau douã excepţii. Una este domnul Marian Neacşu, care are pregãtire, are experienţã în domeniul privat şi are un plus în politica româneascã, în sensul cã are o abordare mai aşezatã şi asta l-a adus în funcţia de viceprim-ministru, dar fãrã portofoliu. Dar în rest, pentru oricine care analizeazã componenţa actualului executiv, de la premier la ultima poziţie, va ajunge la concluzia cã este unul slab”, a declarat Eugen Teodorovici.
In acest sens el l-a dat exemplu, pe “faimosul şi eternul ministru Budãi”. Teodorovici a criticat faptul cã prioritãţile actuale declarate ale lui Marius Budãi sunt identice cu cele de la investirea în guvernul Ciucã: “Dupã reinvestire, anunţã cã prioritãţile sale ca ministru al Muncii sunt sistemul de pensii şi legea salarizãrii. Pai, o luãm de la capãt? A avut un an şi ceva sã rezolve aceste probleme…”.

Teodorovici, despre Câciu: “S-a dus la Fonduri Europene, deşi nu vorbeşte englezã. O sã-l doarã mâinile când va avea o delegaţie strãinã”

În opinia lui Eugen Teodorovici, actualul guvern “rezistã în prostia de a ne lua pe noi, românii, de fraieri”. Drept exemplu Teodorovici l-a dat pe Adrian Câciu, nominalizat acum ministru al Fondurilor Europene.
“Un alt <<specialist>>, domnul Câciu! S-a dus la Fonduri Europene, deşi nu vorbeşte limba englezã. Cum o sã negocieze? Cu mâna stângã? Sau cu dreapta? Probabil cã o sã-l doarã mâinile atunci când va avea o delegaţie strãinã. Nu are experienţã în domeniul fondurilor europene, nici în domeniu finanţelor publice. A dovedit într-un an şi jumãtate! Ţara este în haos total din punct de vedere economic”, a susţinut Teodorovici.
Din acest motiv, el s-a întrebat retoric de ce a fost nevoie de rotativã dacã aceeaşi demnitari neperformanţi au rãmas în funcţii esenţiale: “De ce i-aţi mai schimbat? Abia apucaserã miniştri pe care i-au rotiti acum sã-şi cunoascã propria ogradã, oamenii din subordine, problemele din sectorul pe care-l coordonau. De ce au fost schimbaţi? Domnul Boloş, la Finanţe … Domnule, finanţele ţãrii sunt singurul domeniu dintr-un guvern cu care nu trebuie sã te joci, cãci de el depind şi pensiile, şi salariile, şi apãrarea, şi cultura, şi fondurile europene care au nevoie de cofinanţare”.

“Câciu i-a lãsat lui Boloş o gaurã de o sã-l înghitã cu totul şi pe el”.

Intrebat dacã Guvernul Ciolacu va gãsi resursele financiare necesare pentru a onora majorãrile salariale deja aprobate pe ultima sutã de metri a guvernului Ciucã, Eugen Teodorovici a declarat cã în opinia sa “marea problem a oamenilor aflaţi astãzi în Guvern nu este cã nu vor gãsi bani”.
Motivele sunt, în opinia lui Teodorovici, douã. Primul ar fi acela cã “unii (n.r. – miniştri) nu ştiu şi pace!”. Al doilea ar fi acela cã “alţii au şmecheria în sânge. Depinde din zona din care provin. Unii ştiu sã învârtã lucrurile, dar nu în favoarea noastrã”.
Ca exemplu de ministru care “are şmecheria în sânge”, Eugen Teodorovici l-a nominalizat pe Adrian Câciu: “Pânã sã plece de la Finanţe a lãsat acolo o gaurã mare. Tot partidul (n.r. – PSD) vorbeşte cã domnul Câciu a fost un dezastru la Finanţe. Ne uitãm la execuţia bugetarã. I-a lãsat lui Boloş o gaurã de o sã-l înghitã cu totul şi pe el. E o gaurã mare şi cu perspective negative de a se lãrgi cât sã ne înghitã ca ţarã. Deficitul pe care Câciu îl menţioneazã nu este cel real, pentru cã au fost aduse la platã toate facturile, alte contracte nu s-a facturat. Pentru cã vorbeam de şmecherie, ei s-au învãţat unii de la alţii sã facã în aşa fel ca cifrele sã nu fie cele reale ca sã treacã de treacã de tãvãlugul care urmeazã”.
In acest context, Teodorovici a subliniat cã anul 2024 va fi un an deosebit de dificil pentru finanţele româneşti, astfel cã guvernul Ciolacu nu va fi capabil sã performeze.
“Gândiţi-vã cã la anul acest guvern va trebui sã facã un buget cu o constrângere fantasticã, cu un deficit de 3%, pe care domnul Câciu,<<găuriciul>> numãrul unu şi l-a asumat la Comisia Europeanã, în loc sã se batã sã ridice aceastã obligaţie şi sã obţinã derogarea pe care toate ţãrile europene au primit-o. Pentru România nu se întrevede un orizont liniştit. Vorbim de un buget al anului viitor cu 3% deficit în care trebui incluse majorãrile salariale ale profesorilor, majorãrile din sectorul de apãrare şi ordine publicã, majorãrile salariale pentru angajaţii din penitenciare şi sãnãtate, la care se adaugã cheltuielile pentru patru rânduri de alegeri electorale. Economia nu va funcţiona… Acum, domnul Boloş, neştiind ce sunt Finanţele, a zis <<Da, domnule, mã duc orice! Ministru de Finanţe? Gata, pun în CV!>>. La rândul sãu, domnul Boloş este obişnuit cu situaţiile de genul acesta, cãci dânsul a produs o gaurã la fonduri europene. Apropo: la final de an România va pierde undeva la trei miliarde de euro din fonduri europene. Câciu şi Boloş sunt cei doi “gãurici”, adicã creatori de gãuri ai Guvernului Ciolacu”, a declarat Eugen Teodorovici în cadrul podcastului “Puterea Cuvântului”.
Din acest motiv, fostul ministru din guvernele Ponta şi Dãncilã este de pãrere cã “cine va veni sã guverneze din 2025 se va lua cu mâinile de pãr”.

“Dacã ne uitãm în declaraţiile de avere ale miniştrilor, putem spune cã avem un guvern performant”

Singura “performanţã” a membrilor actualului guvern identificatã de Eugen Teodorovici ar fi faptul cã anumiţi miniştri au reuşit sã ofere împrumuturi în nume personal mai mari decât veniturile pe care aceştia le-au încasat şi le-au declarat. “Dacã ne uitãm în declaraţiile de avere ale miniştrilor, putem spune cã avem un guvern performant. Marea parte a membrilor guvernului nu câştigã, dar îi împrumutã pe alţii foarte mult, cu sume foarte mari. Au inventat un perpetuum mobile, cãci dacã nu produci mult, dar îi împrumuţi pe alţii foarte mult este o chestiune interesantã”, a spus Teodorovici.

“Mã gândesc sã îmi scot din CV cele douã poziţii onorante de ministru (…) Ãştia au dus în derizoriu funcţia de ministru”

Declarându-se mâhnit de calitatea celor care compun actualul guvern, Eugen Teodorovici a spus cã este tentat sã-şi scoatã din CV funţiile de demnitate publicã pe care le-a ocupat în mai multe guverne.
“Eu mã gândesc sã îmi scot din CV cele douã poziţii onorante pe care le-am ocupat, acelea de ministru al Fondurilor Europene şi de ministru al Finanţelor. Domnule, ãştia au dus în derizoriu funcţia de ministru. Uitaţi-vã cine au fost şefii celor douã instituţii din 2019 pânã acum. Nişte habarnişti! Nu mai este o mândrie sã spun cã am fost ministru”, a conchis Eugen Teodorovici.