Europa este tot mai inundată de cocaină din America de Sud

Raportul lunar al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) arată că Europa, la nivelul anului 2018, este inundată de cocaină. Concluziile au fost trase după confiscare a 181 tone de cocaină în 2018, cu 40 de tone mai mult decât în 2017.

De asemenea, numărul confiscărilor a fost fără precedent, la 110.000. În același timp, nivelul de puritate al cocainei este în creștere, iar prețul de vânzare a rămas la fel.

Conform datelor, 4,3 milioane europeni consumă cocaină, fiind al doilea cel mai popular drog după canabis. Principalii producători de cocaină sunt Columbia, Bolivia și Peru.

Țările cu port maritim

Cele mai importante capturi au avut loc în Belgia (53 tone), Spania (48 tone) şi Olanda (40 tone), ţări ale căror porturi constituie punctele de intrare maritimă istorice în Europa.

OEDT se arată îngrijorat de ‘infiltrarea de către grupări de crimă organizată a lanţurilor de aprovizionare logistice, a rutelor maritime şi a marilor porturi’. Pe lângă cocaină, OEDT atrage atenţia asupra creşterii capturilor de mari cantităţi de canabis şi, din ce în ce mai mult, de heroină aduse pe mare.

Raportul se apleacă şi asupra impactului pandemiei de COVID-19 asupra pieţei drogurilor. Dacă măsurile de izolare aproape generale în Europa au produs o cădere a transportului aerian, traficul pe cale maritimă continuă la niveluri de dinainte de pandemie. O altă consecință a pandemiei este că consumatorii s-au îndreptat către piețele online ilegale.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...