Europol susține anarhia în România

Publicat: 15 ian. 2024, 16:26, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Europol susține anarhia în România

Sindicatul polițiștilor, Europol, a emis un comunicat în care acceptă anarhia și se plasează împotriva cetățenilor  patriei.

Sindicatul Europol aduce în atenția publicului faptul că în timpul protestelor recente organizate de transportatori și fermieri, mii de polițiști au fost supuși presiunilor pentru a întreprinde orice acțiune necesară pentru a bloca autovehiculele scoase pe drumuri de către protestatari. Sindicatul acuză că astfel de presiuni provin de la șefii care sunt supuși oamenilor politici și ale căror funcții depind de aceștia. Prin intermediul unei postări pe Facebook, sindicatul Europol remarcă că Poliția se află într-o situație penibilă în contextul protestelor fermierilor și transportatorilor.

Practic,  Europol se plânge că polițiștii sunt solicitați să oprească anarhia creată pe șoselele țării de către transportatorii manipulați de găștile politice controlate de George Simion și Diana Șoșoacă.

Ce ar fi trebui să facă șefii Poliției în acest caz? Nu trebuie să apere populația normală? Ar trebui să lase o haită de derbedei și extremiști să distrugă definitiv România? Dacă apărăm populația nu e bine,  dacă nu-i lăsăm pe transportatori să intre în București, nu e bine. Dacă i-ar fi lăsat să intre în București, blocam Capitala. Tot nu era bine .. În fond, ușor să stai pe scaun, tu șef la Europol, să iei câteva mii de euro și să scrii un comunicat fără să te gândești la consecințe…

Sindicaliștii subliniază că partidele din coaliție folosesc polițiștii și jandarmii pentru a intimida cetățenii, în special fermierii și transportatorii. Se fac comparații cu perioada pandemiei, menționându-se ordonanțe militare ilegale și utilizarea armatei în scopul intimidării. Sindicatul Europol sugerează că acțiunile Ministrului Predoiu și ale Secretarului de Stat Despescu pregătesc terenul pentru un eveniment similar cu „10 august”. Ei acuză politicienii că îi instruiesc pe polițiști să oprească fermierii și transportatorii, să blocheze drumurile publice și să împiedice exercitarea dreptului la protest, așa cum este prevăzut de Constituție.

Sindicatul publică discuții între un șef din instituție și subalterni, în care șeful cere subalternilor să se mobilizeze și să furnizeze informații despre proteste. De asemenea, se menționează că această presiune provine de la șefi care sunt „slugi ale oamenilor politici”, persoane ale căror funcții depind de politicieni. Sindicatul solicită polițiștilor să refuze dispozițiile și ordinele ilegale și să nu facă compromisuri pentru a proteja clasa politică și guvernanții.

Europol se face că nu vede instigarea publică

Europol nu menționează nimic de instigarea publică. Șeful IGPR, Benone-Marian Matei, anunță că Poliţia a întocmit 24 dosare penale de instigare publică, după ce mai multe persoane care participă la protestul transportatorilor și fermierilor au distribuit pe grupul de Whatsapp mesaje care incită la violență.

„Au fost înregistrate la nivel naţional un număr de 24 de dosare care vizează cercetarea infracţiunii de instigare publică. Poliţiştii s-au autosesizat vizavi de comiterea acestor fapte prin semnale transmise în mediul public cât şi de la o serie de protestatari care au semnalat faptul că pe grupul de Whatsapp au fost postate mesaje care incită la violenţă”, a declarat şeful Poliţiei.

Care sunt mesajele care au dus la dosare penale și despre care Europol tace

Iată ce mesaje au alertat autoritățile, după cum a spus șeful Poliției:

  • „Hai să luăm maşina de poliţie pe sus şi să mergem la Guvern, că altfel nu se mai poate”
  • „Haideţi să luăm topoarele şi să mergem pe jos la Guvern”
  • „Bătaia este ruptă din Rai”
  • „Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare şi să ne facem dreptate”.

„Este evident că aceste mesaje incită la violenţă şi facem tot ce putem pentru identificarea persoanelor care transmit astfel de mesaje”, a precizat Benone Matei.

În același timp, la Chiajna, a fost identificată o persoană care deţinea o armă albă, ceea arată „clar” că persoana manifestă o „rea credinţă vădită”.

Poliţia acţionează în sistem integrat împreună cu Jandarmeria Română pentru a preveni faptele antisociale şi de a proteja populaţia, a mai precizat Benone Matei.

„Până în acest moment dispoziţiile au fost foarte clare, (acţionăm – n.r.) pentru respectarea legii, nimic altceva. Respectarea legii nu e opţională”, a afirmat Benone Matei.

Jandarmeria a scos în stradă zilnic efective de 600-700 de oameni la nivel naţional în aceste zile. Modul de angrenare al forţelor este în dinamică, în funcţie de modul în care protestatarii au ales să se concentreze în anumite locaţii sau momente, au afirmat reprezentanţii Jandarmeriei.

Extremiștii lui Simion au deraiat protestele

Protestul fermierilor și transportatorilor, care inițial ar fi trebuit să fie o manifestare pașnică pentru atragerea atenției asupra problemelor specifice, a fost umbrit și perturbat de intervenția nefericită a membrilor partidului extremist AUR, sub conducerea lui George Simion.

În loc să sprijine demersul legitim al protestatarilor, acești extremiști au avut ca obiectiv acapararea evenimentului și subminarea atmosferei prin acțiuni provocatoare și discursuri instigatoare. George Simion și Diana Șoșoacă au încercat inițial să preia controlul grupurilor de protestatari din București, mobilizând membrii AUR din Ilfov și din diverse regiuni ale țării să se alăture manifestației. În plus, au încercat să transforme protestul într-un spectacol mediatic, trimițând oameni să se filmeze și să se pozeze în mod excesiv. Această acțiune nu a adus nimic constructiv, ci doar a intensificat tensiunile și a discreditat cauza fermierilor.

Situația s-a agravat atunci când grupuri aparent asociate cu AUR au încercat să instige la violență și să provoace manifestanții. În contrast, un reprezentant al protestului a apelat la calm și raționalitate, subliniind că scopul lor nu este să ceară demisia cuiva sau să provoace anarhie, ci să atragă atenția asupra unor probleme concrete și să obțină soluții eficiente.

Transportatorii și fermierii participanți la protest au acuzat aceste grupuri de persoane de încercarea de a stârni scandal și a incita la ură și violență. Este crucial să ne protejăm de astfel de elemente extremiste, care par să nu aibă nicio legătură cu cauza fermierilor sau transportatorilor și care, în schimb, își propun să profite de oportunitatea de a perturba pacea și a destabiliza țara. Ce spun  șefii Europol  despre aceste evenimente?