Eveniment caritabil, dedicat șahului, deschis publicului din România

Marii maeștri internaționali ai șahului, prezenți la București pentru participarea în competiția Superbet Chess Classic România 2022, au încheiat vineri cea de-a doua rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

Runda s-a încheiat cu victoria rusului Ian Nepomniachtchi, care evoluează sub drapelul FIDE, în faţa tânărului francez de origine iraniană, Alireza Firouzja. Restul rezultatelor arată după cum urmează:

 • Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So 1/2-1/2
 • Alireza Firouzja – Ian Nepomniachtchi 0-1
 • Leinier Dominguez Perez – Fabiano Caruana 1/2-1/2
 • Shakhriyar Mamedyarov – Richard Rapport 1/2-1/2
 • Bogdan Deac – Levon Aronian 1/2-1/2

Ambasadorul Superbet, Mihai Leu, a făcut prima mutare în partida dintre Bogdan Deac – Levon Aronian, dând startul simbolic al celei de-a doua runde a competiției.

Cronica rundei a doua

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave

S-a jucat o variantă relativ simetrică din Gambitul Damei, iar jucătorul american a reușit să obțină un mic avantaj. Ar fi avut mai multe șanse să pună presiune pe adversar, dacă la mutarea cu numărul 14 ar fi jucat turnul la c4, pentru a împiedica dezvoltarea naturală a pieselor negre. În cele din urmă, Maxime a reușit să găsească cele mai bune mutări pentru a ieși dintr-o situație mai puțin plăcută, iar partida s-a încheiat la egalitate.

Leinier Domniguez – Fabiano Caruana

A fost cea mai liniștită partidă a zilei, chiar dacă Fabiano a încercat să-și suprindă adversarul prin alegerea deschiderii Siciliene. Lenier a practicat un joc solid, care i-a adus un avantaj stabil, dar nu a fost suficient ca să-l întreacă pe fostul challenger la titlul mondial. Finalul în care s-a ajuns a fost unul extrem de echilibrat și a condus către o remiză previzibilă.

Shakhriyar Mamedyarov – Richard Rapport

A fost cu siguranță cea mai nebună partidă a zilei. Regele jucătorului maghiar a rămas în centrul tablei pe toată durata partidei, iar în jocul de mijloc a fost nevoit să-și sacrifice chiar Dama. Câștigătorul de anul trecut al turneului Superbet Chess Classic 2021 a fost foarte aproape de victorie, dar tenacitatea și inventivitatea lui Richard au făcut ca partida să se încheie remiză. 

Bogdan Deac – Levon Aronian

Primele mutări au fost la indigo cu partida dintre Wesley So și Maxime Vachier-Lagarave, până când jucătorul de origine armeană a schimbat varianta. Acest lucru a fost benefic pentru jucătorul român, care a reușit să obțină o inițiativă importantă încă din deschidere. Momentul critic s-a petrecut la mutarea numărul 15, când Bogdan a avut șansa să-și sacrifice un cal pentru doi pioni, dar poziția rezultată ar fi fost neclară. Așadar, cel mai bine cotat jucător al României a ales o continuare mai pașnică, care a condus către un final echilibrat, în care cei doi jucători au convenit asupra remizei.

Alireza Firouzja – Ian Nepomniachtchi

Ziua a doua a turneului s-a încheiat asemenea primei zile, cu o victorie. De data aceasta, a fost rândul fostului challenger la titlul la mondial să-și etaleze calitățile în fața celui mai tânăr jucător, care a trecut de bariera celor 2800 de puncte ELO. S-a jucat pe contre, niciunul dintre jucători nu a părut că-și dorește remiza, astfel Ian a reușit prima sa victorie la Superbet Chess Classic 2022 și l-a egalat la puncte pe americanul Wesley So.

Clasamentul după runda a doua: 

Ian Nepomniachtchi 1,5p, Wesley So 1,5p

3-8. Bogdan Deac 1p, Maxime Vachier-Lagrave 1p, Levon Aronian 1p, Dominguez Perez 1p, Fabiano Caruana 1p, Richard Rapport 1p

9-10. Alireza Firouzja 0,5p, Shakhriyar Mamedyarov 0,5p.

Programul rundei a treia

Runda a treia va începe la ora 15.00, la Sheraton Bucharest Hotel și se va disputa după cum urmează:

 • Maxime Vachier-Lagrave – Shakhriyar Mamedyarov
 • Fabiano Caruana – Wesley So
 • Ian Nepomniachtchi – Dominguez Perez
 • Richard Rapport – Bogdan Deac
 • Levon Aronian – Alireza Firouzja

Prima mutare simbolică va fi făcută astăzi de ambasadorul Superbet, Virgil Stănescu, și directorul Operei Naționale Române, dirijorul Daniel Jinga.

Eveniment caritabil, într-un format inedit, dedicat șahului, deschis publicului din România

Pe 10 mai, ziua liberă din cadrul competiției, la Sheraton Bucharet Hotel (Platinum Ballroom) se va organiza un eveniment caritabil, la care publicul larg, iubitor al acestui sport al minții, va avea ocazia să joace șah în echipă cu un Grand Master (GM).

Evenimentul va dura două ore și va începe la ora 11.00. Zece mari maeștri internaționali ai șahului, printre care și participanți în etapa Superbet Chess Classic România 2022, vor concura în echipe mixte de câte doi jucători, într-un format inedit (1 GM + 1 amator). Cei 10 GM, participanți în cadrul evenimentului sunt:

 • Fabiano Caruana (SUA – cel mai tanar Grandmaster din istoria Americii, locul 2 in clasamentul FIDE)
 • Wesley So (SUA – actualul campion mondial la șah aleatoriu, locul 8 în clasamentul FIDE, la acest moment)
 • Leinier Dominguez (SUA – al patrulea cel mai bun jucator al Statelor Unite, la acest moment)
 • Maxime Vachier-Lagrave (Franța – cel mai bun jucător de șah al Franței)
 • Alexander Onischuk (Ucraina – câștigător al Campionatului American de Șah în 2006)
 • Anastasiya Karlovich (Ucraina – GM, jurnalist, promoter și fotograf; a fost medaliată la campionatele din Europa și Ucraina)
 • Natalia Zhukova (Ucraina – de două ori campioană europeană la șah feminin)
 • Michael Khodarkovsky (SUA – GM și director executiv al turneului Grand Chess Tour)
 • Constantin Lupulescu (România – GM și al doilea cel mai bun șahist al României, la ora actuală)
 • Gabriel Grecescu (România – GM, câștigător al Campionatului Național de Seniori din România, în 2017, scrie despre șah și se implică în proiecte de susținere a șahului).

Condiția de înscriere la acest eveniment caritabil este o donație minimă, în valoare de 2.000 RON. Cei interesați se pot înscrie până luni, 9.05.2022, ora 17.00, printr-un e-mail la adresa chesstour@porternovelli.ro. Donațiile pot fi făcute AICI. Fondurile colectate în cadrul evenimentului vor fi dublate, în final, de către Fundația Superbet și direcționate apoi către refugiații din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole