Excesul de carne ar putea favoriza scleroza în plăci

Un studiu american publicat în revista eBioMedicine sugerează o legătură între scleroza în plăci și regimul alimentar bogat în carne.

Pentru această cercetare, autorii studiului au recrutat 49 de participanți, dintre care 24 aveau scleroză în plăci. Voluntarii au dat informații despre ceea ce mănâncă zilnic. Acestora li s-a analizat mibrobiomul intestinal și probele de sânge. Potrivit rezultatelor, un consum crescut de carne reduce anumite bacterii din intestin și mărește semnalele pro-inflamatorii în sânge. Aceste modificări ar putea fi legate de agravarea simptomelor (oboseală extremă, tulburări de memorie și de concentrare, dificultăți la mers etc.).

Este un prim studiu folosind o abordare integrată pentru analizarea interacțiunii între regimul alimentar, microbiomul intestinal, sistemul imunitar și contribuția lor la patogenoza și evoluția bolii în cazul pesoanelor afectate de scleroza în plăci, subliniază Laura Piccio, co-autor al studiului.

Deocamdată, eșantionul restrâns de voluntari nu permite stabilirea unei legături ferme de cauzalitate.

Și alte cauze sunt suspectate că ar favoriza scleroza în plăci, cum sunt infecțiile virale sau deficitul de vitamina D.

Factorii de risc care declanșează scleroza în plăci sunt insuficienți cunoscuți. Deși aproximativ 30 de gene sunt implicate în această afecțiune, scleroza în plăci nu este o boală ereditară, precizează specialiștii francezi. Ei spun că factorii de mediu pot fi implicați în apariția acestei boli neurologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...