EXCLUSIV Băcanu (PNL) după atacul la ministrul Câciu (PSD): Există o lipsă de loialitate din partea partenerilor de guvernare

Cristian Băcanu, deputat PNL, a avut o reacție pe rețelele de socializare extrem de critică la adresa ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, PSD, după ce acesta din urmă a anunțat noile măsuri de modificare a Codului fiscal.

Contactat de echipa Puterea.ro, Băcanu a menționat că există o lipsă de loialitate politică din partea PSD, pornind inclusiv de la unele articole sponsorizate împotriva PNL. Referitor la Codul fiscal, dacă am fi avut o discuție în spatele ușilor închise ar fi fost altceva. Nu poți ieși public să spui astfel de lucruri fără a ne consulta”.

Cu toate acestea, deputatul PNL susține că, în ciuda atacurilor politice venite la nivel declarativ între mai mulți reprezentanți ai PNL și PSD din ultima perioadă, coaliția de guvernare va rămâne stabilă.

Nu cred că se poate pune sub semnul întrebării continuitatea acestei coaliții. În primul rând, nu există acum o altă majoritate care să guverneze. Uitați ce se întâmplă  cu USR-PLUS, AUR este un partid nefrecventabil, iar PSD nu are cu cine să obțină o majoritate. E clar că nu există altă soluție politică, mai ales dacă ținem cont și de necesitatea gestionarii PNNR-ului, a pandemiei sau a situației din Ucraina. Nu ne putem permite să ne aruncăm într-un scenariu al statului neguvernat. Dar, este firesc ca un partid cu vederi politice de centru –dreapta cum este PNL să intre în conflict ideologic cu un partid de centru-stânga cum este PSD”, a precizat Băcanu.

Argumentând reacția dură la adresa ministrului Câciu, deputatul PNL a mai precizat că: “cel mai imoportant lucru este să avem predictibilitate fiscală, iar acest lucru vi-l spun ca om care vine din zona mediului de afaceri. Nu poți ieși în fiecare zi în public să faci brainstorming politic, așa cum făcea și domnul Marcel Ciolacu. Nu poți discuta mereu despre ce mai poți modifica la Codul Fiscal. În primul rând, atunci când ieși public trebuie să fii sigur că ai susținerea politică necesară și din partea partenerilor de guvernare, și că ceea ce comunici nu afectează investițiile, salariații și altele. Atunci când creeăm impresia că există o impredictibilitate în piață cu privire la normele fiscale afectăm mediul de afaceri, statul și toți românii. Nu ne putem juca cu vorbele în această zonă. Trebuie să fim întâi siguri că există sprijinul tuturor actorilor politici angajați”.

Amintim că, într-o postare pe Facebook, Cristian Băcanu a scris că: “Ministrul de Finanțe reia unele obsesii PSD, care nu au fost puse în practică și care nu vor fi puse în practică atât timp cât PNL este în guvern: să impozităm bacșișul, să impozităm zahărul, să introducem impozitul progresiv, să impozităm suplimentar locuințele și mașinile. Asta e soluția PSD-ului? Să ia zahărul din ceaiul românilor? Atât au putut marii specialiști ai PSD-ului care lucrează în paralel la plafonarea sau subvenționarea prețului la unele alimente de bază? Să scumpească zahărul? Și ce mai urmează? Impozit pe cartofi? Taxa la fasole? A început cu o taxă marea plafonare a PSD-ului”,

“În traducere liberă, ce vrea să facă dl Câciu? Vrea să impoziteze munca, să impoziteze succesul, să impoziteze inițiativa privată și, în plus, un aliment de bază. Totul, ca să învrăjbească o categorie care are ceva mai multe resurse financiare împotriva unei categorii sociale cu mai puțini bani sau proprietăți. Că e mereu mai simplu să faci un exercițiu de PR și să introduci o taxă în loc să crești gradul de colectare a impozitelor și taxelor, în loc să ai grijă de investiții, să ajuți mediul privat și inițiativa privată. E mult mai simplu să te faci că muncești decât să adopți măsuri coerente care să încurajeze o creștere economică sănătoasă” a mai adăugat Băcanu, terminând textul cu o dilemma proprie: “s-a consultat dl. Câciu cu managementul de la Huawei când a venit cu propunerile astea?”.

Totodată, Cristian Băcanu a menționat pentru Puterea.ro că referirea la Huawei a fost o ironie, ținând cont doar de relația menționată în presă,  de-a lungul timpului, între ministrul Câciu și compania chineză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole